20043  28. 11. 2010 12:56:06

Zdrobneninka :-)

Dobrý deň,
myslím že otázka, ktorú sem vložím by sa asi hodila do psychologickej poradne, no takú rubriku som tam nenašiel. Nie je to žiadny problém, no iba by som sa chcel spýtať: Som štyridsiatnik a tak isto aj môj kolega v práci. Tento kolega sa počas našej komunikácie / aj s ostatnými kolegami/ vyjadruje ustavične v zdrobneninách. Príklad: bol som doma v mojom bytíku, sedel som v tvojom autíčku, pôjdem na obedík, kúpim si svetrík, zjem jogurtík. A množstvo podobných výrazov. Nejde vôbec o nič, s kolegami v práci sa na tom celkom dobre bavíme, iba sme si povedali, že by sme sa mali niekde informovať, čo za takýmto vyjadrovaním dospelého muža väzí. Myslím, že sa to hodí pri komunikácii otca s dieťaťom / deti mám dve, už veľké/ , ale nie medzi štyridsaťročnými mužmi. Kolegovia sme skoro dvadsať rokov. My ho za to nijako nezosmiešňujeme, ale príde mi to ako určitá odchýlka, niečo nevhodné. Ten kolega má skoro dva metre a keď sa takto vyjadruje naozaj veľký chlap. :-)) Viem, že v tejto poradni riešite na rozdiel od tohoto "skutočné" problémy , ale ak by to bolo možné, poprosil by som vás o odborné stanovisko. Ďakujem, váš "čitateľ.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Jestli je to opravdu urostlý čtyřicátník, může to působit komicky.. Samozřejmě, že to někdy může mít souvislost i trochu s "ženštilostí" nebo "dětským vyjadřováním". Ale to je spíše vzácnější. Velkou úlohu hraje slang a hlavně prostředí původní a současné rodiny. Tak se vytváří a udržuje podstatná část naší mluvy. Je možné, že Váš kolega podobně mluvíval kdysi s rodiči a sourozenci. A teď si v tom podobně "sednul" se svou manželkou nebo třeba se svými dospívajícími dětmi.

Komentáře uživatelů ...

28. 11. 2010 14:45:29
No občas k tomu sklouznu taky, ale u mě je to jiné, já to myslím spíš z recese. Určitě nejsem maličký rozmazlenec a když tak mluvím, tak je to naprosto záměrně a cíleně a skutečně jen občas. A nikomu to asi nepřijde divné, protože se při zom uculuju.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy