20417  7. 12. 2010 11:02:04

Líný, nepozorný školák

Dobrý den,
mám 8-letého syna. Je to velice prima kluk, ale neustále se potýkáme s jeho pomalostí. Všechno mu strašně trvá, je nedbalý. Základní úkony mu musím neustále opakovat. Při ranní hygieně - očistí si zuby, ale obličej si neumyje, přesto, že mu to každý den opakuji. Strašně dlouho se obléká, nezapíná knoflíky, obouvání je problém. Ovšem když chce nebo potřebuje, vše zvládá bez problému.Ve škole problémy s učením nemá, pouze dělá chyby z nepozornosti - háčky, čárky, záměna znamének.
Mám pocit, že do všeho ho musíme tlačit - i do činností které má rád. Např. při výpravě na lyžování - stále dělá něco jiného než by měl.Není schopen se sám vypravit na trénink. Občas mívá stavy jako by byl "vypnutý" -nevnímá a klade úplně nesmyslné otázky. Rád vysedává u televize nebo počítače, což samozřejmě regulujeme. Doma nepomáhá, i když se ho snažím motivovat nějakou odměnou - udělá to jednou, ale pak už se opět nestará. Z nás se stávají neustále napomínající, připomínající a zakazující rodiče.
Někdy to nezvládnu a křičím a uděluji zákazy. Nevím jak na něj, nebo jestli nemůže mít nějakou poruchu. Myslím si spíše, že jsem chybovala ve výchově, když jsem dělala často ve spěchu vše za něj. Prosím o radu "jak na to" - je to moc prima kluk a nerada bych aby se naše vztahy pokazily. Mnohokrát děkuji

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Vůbec jste nemusela chybovat ve výchově. Je vidět, že Váš kluk má pomalejší temperament a zároveň to vypadá i nějaký prvek hyperaktivity, za což Vy nijak nemůžete. Nejspolehlivěji by to vyšetřil dětský klinický psycholog, kdyby tedy potíže přetrvávaly, obraťte se na něj. Doma si zkuste do domluvy se synem vložit systém. Rozdělte věci na ty, které vyžadujete "nekompromisně" a na ty, ve kterých mu dáte možnost volby. Například hygieny prostě patří i omytí obličeje. Klid je přitom Vaše síla. Je ve věku, kdy už začíná ovládat hodiny, vždy se s ním dohodněte a na všechno mu poskytněte adekvátní čas. V ostatním mu vytvářejte alternativy, mezi kterými bude moci volit, například buď do začátku večerníčku umyje nádobí nebo si uklidí svůj pokoj. Také už mu můžete dát díl zodpovědnosti nějakou malou část vašeho bytu - např. že bude o víkendu uklízet třeba koupelnu. Bude mít za to vrchní zodpovednost, výsledek bude jeho vizitkou. Myslím, že odměnou jej motivujete šikovně: rozhodně dobře, když je odměna nemateriální, i kdyby to měl být jeho oblíbený (kvalitní) televizní pořad. Důležité je, abyste ho směrovali k detailům, pečlivosti a hlavně vždy k dokončení činnosti. Věřím, že toto období brzy zdárně překonáte!

Komentáře uživatelů ...

7. 12. 2010 15:52:22
jj je nesustredeny mozno je mierne hyperaktivny. Skuste ho naucit k rannemu ritualu. Aby to mal ako zauzivany stereotyp. Cize presny harmonogram. Co urobi ked vstane z postele.. ked vojde do kupelne ze co to spravi.
7. 12. 2010 18:53:22
Nevím, v čem je problém, ale můžu vám říci jedno. Tohle přesně - můj nevlaqstní synovec. Ale on měl hloupou mámu (narozdíl od vás), hodně primitivní. Dneska je mu 11 a je v diagnostickém ústavu... naprosto neschopný čehokoliv a navíc začal náramně zanedbávat školu a aby se aspoň něčím vyznamenal, řekl psycholožce, že jsem ho zneužíval cestou v autobusu před zraky jeho ségry a mé matky. Vím dobře, o čem píšete, a jen vám přeju, abyste se nedočkala takovýchto konců.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy