20561  10. 12. 2010 15:28:30

Nerada sa fotím, duševné ochorenie

Dobrý deň.
Môj problém spočíva v tom, že sa nerada fotím. Neviem seba zniesť, keď sa pozerám do zrkadla. Keď sa prechádzam napr. po nákupnom centre pripadám si jak strašiak, ktorý kričí na celé centro. Problém mám vyjsť na ulicu bez úpravy. Nerada sa fotím, vyhýbam sa tomu. Mám pocit jak keby som sa za svoj vzhľad hambila. Dokonca preňho odmietam chodiť občas do školy. Podľa známych som jako modelka. Ja viem , že vzhľad neni všetko. Mám veľké komplexy. Nevidela som svoje fotky už štyri roky. Ked som videla aj moju fotku, rozplakala som sa a znechutila ešte viac. Vyhýbam sa aj zrkadlám, okrem toho čo mám doma. Mám aj duševné ochorenie. Poradíte mi jak to mám riešiť?

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Svůj vzhled opravdu hodně citlivě vnímáte. A podle toho, co píšete, se s tím v životě hodně naptrápíte. To je přeci veliké omezení, nemoct se nerušeně projít nákupním centrem nebo si připoumenout staré časy u fotek.. Píšete, že máte i jiné duševní problémy. Navštěvujete psychoterapii? Pokud ano, zkuste tyto potíže v psychoterapii pořešit. Tomuto prožívání svého vzhledu je potřeba se rozhodně nepoddávat. Chodit mezi lidi, komunikovat, prohlížet si svoje fotografie, nevyhýbat se zrcadlům, nahrávkám sebe na videu a podobně. Ať už sama nebo v psychoterapii, buďte vytrvalá a s problémem prostě aktivně zatočte. Věřím, že se Vám to podaří.

Komentáře uživatelů ...

12. 12. 2010 17:03:34
Je vela ludi, kt.sa neradi fotia.Ale kazdy ma na to nejake ine priciny:)Je vela zien, kt.so sebou nie su spokojne, ved nikto nemoze byt dokonaly.Skus sa sa nad sebou zamysliet, urcite mas na sebe nieco co sa ti musi pacit.Bola si niekedy urazana ludmi ohladom tvojho vyzoru ?Kazdy clovek je iny, na kazdom je nieco pekne.Co sa tyka zovnajsku a aj vnutra.Netreba si to takto brat.Vravis, ze podla okolia si ako modelka.Tak kde je potom problem ?
13. 12. 2010 22:47:52
ked niesi sama so sebou spokojna tak jednoducho nechces aby sa iny pozerali na to co sa tebe nepaci a preto sa nerada fotis, napr. ked tak odbocim aj ja sa nerad fotim :) nieje to ani tak nejaka psychycka porucha, niekedy to ma co do cinenia aj s otazkou sukromia, ale pokial ako pises ide o to ze sa hanbis za svoj vzhlad, tak ti uprimne poviem kasli na to, po svete chodi velmi vela ludi roznych typov a cim viac sa budes zaoberat nepodstatnymi vecami tym menej ho budes amt na tie podstatne. skus sa premoct a spravit par fotografii za rok, nefot sa sama odfot sa s nikym napr. s partnerom alebo s rodinou a nepozeraj na obrazok ale predstav si tu situaciu a spominaj:)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy