20669  14. 12. 2010 7:27:58 - Veonka

Žiarlivosť v mojom živote

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu, lebo viem, že mám problém. vopred sa ospravedlňujem, ak bude môj príbeh moc dlhý, ale je nutné, aby som napísala celý.
Mám 26 rokov, priateľ 30, sme spolu už 5 rokov, z toho asi 4 roky spolu bývame. Už dlhšiu dobu mám problém sa ovládať, keď vidím, že sa na nejakú ženu lepšie pozrie, že sa mu páči, alebo ho zaujala, strašne žiarlim, napr, aj keď sa ráno pred zrkadlom obzerá, mám pocit že sa chce asi nejakej v práci zapáčiť. Proste neviem si pomôcť, ale som strašne žiarlivá a aj keď sa snažím v sebe potláčať tie pocity je to šialené. Hlavne keď si niekoho obzerá zaleje ma hnev, mám veľkú úzkosť a myslím, že mi niekedy začne pískať v ušiach. Niekedy mám pocit, že ho za to nenávidím a pritom ho veľmi milujem. Inak nemáme v našom súžití žiadne veľké problémy, len bežné starosti, a nepochybujem o tom, že mi verný je a že ma miluje.
Priateľ je pohľadný, v spoločnosti vtipný a veselý, je mojim prvým mužom v živote, pričom on mal priateliek a sexuálnych skúseností asi dosť, pričom si mohol vyberať. Vždy mi hovoril. aké baby on mohol mať.
Ide o to, že som tak žiarlivá vôbec nebývala, tak chcem vedieť či na to nemalo náhodou vplyv to, že pred 3 rokmi mi povedal, že "som hnusná a škaredá a vôbec sa mu nepáčim", čo ma veľmi ranilo. Povedal, že tým chcel dosiahnuť len to, aby som znovu pribrala, lebo som dosť schudla (asi až na podváhu, asi vplyvom stresu na VŠ). Vtedy som tomu možno aj uverila a chcela na to zabudnúť. Občas si ale na to spomeniem a myslím, že mám niekde v podvedomí zapísané, že ho nepriťahujem a že sa mu nepáčim a som podľa neho škaredá. Potom keď sa pozrie na nejakú ženu, mám pocit, že ona sa mu páči, že je krajšia ako ja a tak ho aj viac priťahuje. Proste nemôžem sa zbaviť pocitu, že sa mu v skutočnosti asi nepáčim. Veľmi ma to mrzí, aj tie skľučujúce pocity žiarlivosti, ktoré už mňa samú mučia a chcem sa ich zbaviť, aby som mala pokoj. Ako mám na to zabudnúť?
Ďakujem.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
To se mi nezdá, že byste se mu nelíbila.. V takovém případě byste spolu nebyli už celých 5 let. Ale pokud píšete, že jste žárlivá nebývala, myslím, že to opravdu má co do činění s tím, co Vám řekl. Slyšet něco takového je zraňující - aby zachránil Vaši váhu, použil trochu drsnou metodu. Výsledkem je ani ne tak nedůvěra a vysloveně žárlivost, ale Vás to nutí se nedměrně zabývat tím, kdo se mu líbí, když tedy ne asi nejvíc Vy.. Je potřeba, abyste šla s pravdou ven a řekla mu o Vašem problému a hlavně o celém jádru věci - jak Vás tehdy ranil. Připomeňte mu, že jako jeho partnerka pořebujete od něj signály, že jste pro něj přitažlivá a krásná. A pak už problém definitivně hoďte za hlavu. Máte bezva partnera (kterému jednou něco nešikovně uteklo z pusy), tak si ho pěstujte. Naučte se mu znovu 100% věřit. A také sobě, objevujte své přednosti, jimi se těšte a na nich stavte.

Komentáře uživatelů ...

17. 1. 2011 4:42:08
Holka, musíš si říct, buď mu přestanu otravovat život žárlivými scénami, nebo se se mnou rozejde. A to ti můžu garantovat. Zprotivíš se mu a začne tě nenávidět. Pokud ses mu nelíbila vyzáblá, tak přiber. To není zas tak těžké, né? Hezky se oblíkej i doma, dbej na sebe a hlavně buď veselá a milá a neztrpčuj mu život. To nemají chlapi rádi. Kup si sexy prádýlko, udělej mu stryptýz, milujte se i jinde než v ložnici - to zase mají chlapi rádi. Když ti bude chtít zahnout, stejně tomu nezabráníš. Věrnost se nedá dokázat, tak si s tím nelam hlavu. Co oči nevidí, srdce nebolí - zlatá pravda, tak nepátrej. Podle všeho je ti věrný a má tě rád. A to je rozhodující. Pokud ti to nepůjde, vyhledej psychologa. Hodně štěstí.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy