20758  17. 12. 2010 15:00:43 - bara1378

Strach, nepříjemný pocit

Dobrý den,
můj problém začal těhotenstvím, aniž bych ještě věděla, že jsem těhotná bylo mi pořád špatně, měla jsem strach jít sama nakoupit nebo ven, pořád jsem měla pocit, že se mi může něco stát, nakonec z toho bylo štastné těhotenství, dnes mám již 7 měsíční dceru, ale obava, že se mi udělá špatně pořád přetrvává, snažím se tomu čelit , chodím sama s malou ven a a nákupy, ale ten nepříjemný pocit mám pořád, nedovedu si představit, že bych měla jet delší trasu sama autobusem, prosím o radu jak s tímto problémem bojovat, vždy nakonec všude dojdu, vše si zařídím, ale nedokážu na to přestat myslet. Děkuji

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Váš problém sa s najväčšou pravdepodobnosťou nazýva agorafóbia. Je to strach s otvorených priestranstiev. Je však dobré, že chodíte aj sama s dcérkou nakupovať aj napriek tomu, že Váš strach je taký veľký. Ak by ste sa totiž tomu začali vyhýbať, strach sa začne prehlbovať a často to končí tak, že človek nie je schopný opustiť byt. Skúste sa za každú návštevu obchodu odmeniť. Dajte si napríklad kúsok čokolády alebo niečo čo máte rada.Alebo si po ceste do obchodu naplánujte návštevu niekoho, koho máte rada. Agorafóbia sa dá liečiť pomocou psychoterapie, mnohokrát aj plne stačí. Ak sa strach aj napriek psychoterapii nebude dať zmierniť, dá sa navštíviť psychiater a existujú lieky na úzkosť.

Komentáře uživatelů ...

18. 12. 2010 16:20:06
najlepsie ist k psychiatrovi, nasadit liecbu.moja kamaratka mala to iste dobre jej liecba zabera uz sa jej to zlepsilo.
19. 12. 2010 17:33:29
no bohužel bydlím na vesnici a tu ta možnost není a dostat se s malou do města je docela problém
PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
22. 12. 2010 8:54:51
V tom prípade Vám odporúčam len nevyhýbať sa týmto veciam, aj keď budete mať strach a nepríjemný pocit. Ale ak by sa Váš strach zvyšoval, tak určite k terapeutovi zájdite!

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy