20813  20. 12. 2010 12:19:13 - Bozka

Rozdvojená osobnosť

Dobrý den,
Mám takový problém. Jsem 17ti letá dívka a tento problém se semnou veze už asi přibližně 4-5 let. Dívala jsem se různě po internetu na téma typu : Rozdvojení osobnosti a myslím si, že přesně něčím takovým procházím. V mé mysli, jsem si vytvořila, ačkoli nevím proč, druhou postavu a to dokonce opačného pohlaví a často se nechávám touto postavou unést. Tudíž prožívám to za ní, myslím jako ona, a ne jako 17ti letá dívka. Za tu dobu jsem se s tím už i zžila, ale ráda bych s tím něco provedla. Uvědomuji si samozřejmě i mou osobnost, ale chtěla bych se už konečně nějakým způsobem zbavit té druhé.
Nikomu jsem o tom neřekla, protože se mi o tom špatně mluví. A ráda bych to i uchovala v tajnosti, neboli se s tím vypořádala sama. Zkouším na to nemyslet, ale každý den se mi tyto dvě osobnosti střídají, hlavně když jsem sama bez přátel či rodiny. Pokud se ocitám v něčím přítomnosti, samozřejmě se ve mně vyskytuje má pravá osobnost. Nejhůře se to začalo stupňovat na internetu, v přibližně 13-14 letech, jsme si s kamarádkami udělali srandu z jedné dívky a psali jsme jí za mužskou osobu. Mě se to bohužel, ale zalíbilo a tato osoba ve mě žije do dnes. Hrála jsem jednu online hru na internetu za mužskou postavu, a bohužel mi psaly dívky, které jsem za mou druhou stránku velice přitahovala a já jim nebyla schopná napsat, že nejsem tím za koho mě považují. Tím se začaly stupňovat mé problémy a rozvíjet má druhá osobnost.
Dokonce si někdy přestávám o samotě uvědomovat, že jsem dívka a co se týká mých partnerů, tak je pořád srovnávám s mou druhou osobností. Prosím vás tedy o radu, co s tím mám dělat? Poslední dobou mě to velice ubijí, až si mnohdy myslím, že by bylo lepší kdybych tu nebyla. Připadám si jako velmi psychicky narušená osoba.
Děkuji za odpověď

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Pokiaľ by ste mali rozdvojenú osobnosť, schizofréniu, tak týmto sa nedá "len prejsť" a nedá sa to len tak "zrušiť". Bolo by dobré, aby ste navštívili psychiatra a aby Vás vyšetril. Po vyšetrení Vám povie ako zaobchádzať s tou druhou osobou a či sa jedná o duševnú chorobu alebo je to len niečo, čo sa dá vyriešiť pár hodinami psychoterapie. Osobne si z Vášho popisu nemyslím, že by sa jednalo o nejakú psychózu, skôr by som len povedala, že Vás baví vydávať sa za niekoho iného, lebo tam si môžete prežiť svoju fantáziu a to k Vášmu veku ešte do určitej miery aj patrí. Odporúčala by som Vám vyhľadať psychológa, aby ste si s ním mohli usporiadať niektoré myšlienky. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy