20887  22. 12. 2010 22:05:49 - anina

Hádky a vliv na plod

Dobrý den,
sem ve 20. týdnu těhotenství a celý týden je jak prokletý. Každý den se pohádáme s partnerem a já potom brečím a sem vynervovaná. Zatím sem žádné těhotenské problémy neměla, ale mám strach, aby se něco takového nepřihodilo nebo abych neublížila tomu nenarozené/mu. Chtěla bych se zeptat, jaký vliv mají hádky na plod (může se přestat vyvýjet nebo může být díky tomu nějak postížený)? Po hádce cejtívám jak se miminko víc hýbe. Mám o něj strach. Děkuji za odpověď.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Miminko na to, co prožíváte, reaguje, s Vámi tak i komunikuje, ale na zdravotní stav a vznik postižení by to vliv mít nemělo. Muselo by se jednat opravdu o extrémní zátěž. Každopádně ale dbát o duševní hygienu se vyplatí - tak jako jindy v životě, v těhotenství to platí dvojnásob. Píšete, že se tento týden, den co den hádáte. Pravděpodobně jde o konkrétní důležitý problém, který je potřeba s partenerem vyřešit, nebo Vás oba doma iritují maličkosti. I v tomto případě bude pod povrchem ležet něco, co se v minulosti vyřešit mělo a nevyřešilo. Přestože Vám teď mysl možná trochu zatemňují hormony, zkuste si s partnerem vklidu sednout. Proberte, co nyní mezi Vámi nefunguje úplně ideálně a pokuste se společně vymyslet, jak to vyřešit.

Komentáře uživatelů ...

23. 12. 2010 5:44:19
Všetko čo budúca mamička spraví alebo prežíva MÁ vplyv na dieťatko. Hlavne v prvých 3 mesiacoch!!! Radosť, žiaľ, stres diaťatko prežíva s vami. Podľa toho sa vy sama chovajte. Budete ho vychovávať a chrániť celý život, ale začínate už dnes.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy