20929  25. 12. 2010 14:06:20 - MonikaP

Viróza v těhotenství

Dobrý den,
jsem nyní v 8. týdnu těhotenství a trápí mě 2 věci. Už 3x jsem měla průjmy, nadýmání atd. Užívala jsem černé uhlí Carbosorb, roztok Hylac forte a Smectu. Pak jsem bohužel asi 17. den od početí dostala nějakou virozu a prakticky dosud (35. den) jsem nemocná. Nejprve bolest v krku, pak rýma a kašel, vše zcela bez teploty. Pak se přidala bolest hlavy, ucha, pod očima a žlutá rýma.
Nejdříve jsem pár dní užívala Sinupret kapky, pak jsem kvůli bolesti 2 dny mazala pravé ucho a tvář antibiotickou mastí Bactroban, než jsem zjistila, že se v těhotenství nedoporučuje a že je to asi od dutin. Pak jsem zvůli zánětu dutin pár dní cákala do nosu antibiotický Bioparox sprej, který ale nezabral, až nakonec jsem dostala Pamycon antibiotické kapky do nosu, po kterém se to snad pomalu zlepšuje, i když hlava mě bolí pořád.
Mám ale strašný strach, že samotná nemoc a užívané léky v takhle časné fázi těhotenství mohly napáchat za škody na embryu. Hrozně se bojím vývojových vad! Může samotná viróza v 5.-8. týdnu těhotenství (bez teplot, ale komplikovaná zánětem dutin) způsobit vývojovou vadu plodu? A může poškodit plod některý z úžívaných léků (Carbosorb, Hylac, Smecta, Sinupret kapky, Bioparox sprej, Pamycon kapky nebo mast Bactroban)? A jaká antibiotika se mohou v 1. trimestru užívat, pokud by Pamycon nezabral? Děkuji za dopověď'!

Běla   Běla [Porodní asistentka]
Myslím, že z toho, co jste užila, se obávat nemusíte. To zda se nevyskytnou vrozené vady Vám nezaručí nikdo, ale tolerance je zde dost veliká. Samozřejmě se dalšímu zbytečnému užívání léků vyhněte a raději vždy navštivte lékaře, aby Vám stanovil v případě obtíží cílenou léčbu. Vysoké teploty jsou v prvním trimestru pro plod škodlivé a vždy je potřeba je srážet, můžete v tomto případě užívat bez obav Paralen.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk