21024  29. 12. 2010 12:40:17 - Alyssa

Rakovina/ nádor v mozgu

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám kamarádku, které našli nádor na mozku. Jsem jediná komu tuto zprávu řekla. Chtěla bych jí pomoct. Protože od té doby co se tuto zprávu dozvěděla, se straní lidem,s nikým nemluví. Přestala jíst.Prý nechce nikoho otravovat. Mám o ni strach.Nejhorší na tom je, že nikoho nemá, myslím z rodiny kdo by jí pomohl. Přeci není nic špatného na tom, kdyby si o tom s někým promluvila. Promiňte,že Vás tímto zatěžuji, ale opravdu bych potřebovala poradit.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Je to veľmi dobrá otázka, lebo ak niekomu stanovia diagnózu rakovina, tak hlavne príbuzní a kamaráti nevedia ako pomôcť aj keď by veľmi chceli. Pre človeka, ktorý má rakovinu je najťažšie pozerať sa na smutných príbuzných a kamarátov a preto plne chápem Vašu kamarátku, že nikoho nechce "otravovať", lebo všetkým si musí prejsť sama. Povedzte Vašej kamarátke, že ste smutná a že sa pre ňu trápite. Otvorene hovorte o svojich pocitoch. Pýtajte sa na to, ako prebieha liečba, aké sú informácie. Navrhnite jej, ak chcete, že s ňou k lekárovi pôjdete. Zároveň však dodajte, že to robíte lebo chcete, nie preto, že ju ľutujete. Snažte sa s kamarátkou rozprávať tak ako do teraz. To, že má nádor ešte neznamená, že zomrie a ešte sa nijak nezmenila a toto zdôraznite aj jej. Vaša pevnosť, otvorenosť a ráznosť je to pravé, čo jej pomôže prekonať jej zmätok v jej emóciách. Verím, že jej svojim kamarátstvo veľmi pomôžete ak budete niečo potrebovať, ešte sem napíšte.

Komentáře uživatelů ...

Alyssa
3. 1. 2011 11:01:03
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za Vaší odpověď.Šla jsem za kamarádkou domů,aby jsme si o všem mohli popovídat.Pozvala mě dál,ikdyž jsem jí viděla jak moc jí bylo zle po chemoterapii. :-( Řekla jsem jí,že chci pomáhat a být s ní kdykoliv mne bude potřebovat. Pak jsme si začali povídat o tom,proč se straní lidem které má ráda? úplně mi vyhrkli slzy když mi odpověděla.Řekla mi,že se těmto lidem straní,protože je má moc ráda a jsou to velice důležití lidé v jejím životě.Prý tak jako já. Nikomu z nás nechce ublížit a nechce aby jsme se trápili.Prý si tím musí projít sama.Nevím čím to je,ale ikdyž je sama nemocná,tak stále myslí na ostatní jak jim pomoci.Ale měla by myslet teď na sebe.Byla jsem s ní párkrát na chemoterapii,bylo to hrozné.Bylo jí tak zle,že nemohla vylézt ani s postele. Já jí nelituji,jen mě štve,že nevím,jak mohu pomoct,aby jí bylo lépe. :-( Ještě jednou Vám děkuji.
3. 1. 2011 23:02:45
je to smutné, rakovina je svinstvo. ale hodně lidí přežilo rakovinu a mají se dobře. přátelství je krásné, chraňte si ho a dejte to přítelkyni najevo, že není sama. bude ráda.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy