21042  29. 12. 2010 22:43:58 - Migi

Strach z přepadení

Dobrý den,
jmenuji se Renáta a je mi 18 let. Asi 3 roky se bojím, že mě někdo na ulicic přepadne nebo nám někdo vykrade byt. V posledním roce se to ale stupňuje a já se pomalu bojím vyjít z bytu do školy. Bojím se, že za mnou někdo jde a ublíží mi. Ale už si nedovedu představit, jak by mi dotyčný mohl ublížit. Také mě potkávají noční můry, které jsou stále o tom, že jsem doma a někdo se nás snaží vykrást. Přitom jsem ještě nikdy nebyla přepadena. Nosím s sebou neustále v kapse pepřový sprej, dokonce mám prst na ,,spoušti". Pozdě večer se nechávám většinou doprovázet někým z kamarádů, protože sama bych se neodvážila. Vždy se třeba bojím, že někdo bude u výtahu a já nestihnu utéct nebo bude čekat na schodech, když půjdu zrovna pěšky. Občas se bojím i sama doma, nebo večer potmě v pokoji, ale to jsem vyřešila nočním lampičkou.
Je moje chování a strachování normální? Dalo by se s tím něco dělat? Existuje třeba nějaká terapie, která by mi pomohla, abych se nemusela tolik omezovat?
Předem mockrát děkuji za odpověď, Ren

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Dobrý deň Renáta. Vaše správanie by bolo prirodzené, ak by ste v minulosti niečo zo spomínaných situácií zažili, ale aj keď ste ich nezažili, niekde strach vzniknúť musel a máte živú fantáziu, ktorá Vám tieto emócie ešte viac živý. Vy máte strach zo strachu. Tým, že sa niektorým situáciám vyhýbate a zabezpečujete sa, tým si svoj strach upevňujete a živíte si ho. Existuje psychoterapia, kde si prejdete situácie, ktorých sa bojíte a pokúsite sa zistiť z čoho Váš strach pramení a sama si stanovíte spôsoby ako ich môžete zvládnuť. Môžete si nájsť psychoterapeuta, dohodnúť si s ním sedenia. Niektoré psychologické ambulancie v zdravotníckych zariadeniach sú aj hradené zo zdravotného poistenia a tak nemusíte ani nič platiť.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy