21116  2. 1. 2011 17:33:25 - lea1206

Už si nemáme čo povedať

Som 15 rokov vydatá, máme dve deti (jedno má vážne zdravotné problémy). Problém je v tom, že si s manželom už nemáme čo povedať. Je neustále podráždený a dá sa povedať že aj polovicu mesiaca "naliaty v alkohole". Nepomáhajú ani dobré slovo a ani vyhrážky že odídeme. Bývame v rodinnom dome, sme obaja zamestnaní - len on je neustále nespokojný. Mám pocit, že tu žijeme ako dvaja cudzí ľudia, máme dokonca už aj oddelené spálne. Neviem čo mám robiť? Rozviesť sa a odísť alebo je tu ešte šanca na zmenu?

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Sú dve veci, ktoré by ste si skôr než odídete mali zodpovedať. Nemáte si čo povedať už dlhšiu dobu alebo to má súvis s tým, že manžel je naliaty v alkohole? Pri jednom by som odporúčala manželskú poradňu, pri druhom uskutočnenie vyhrážok. Jedným z kritérií závislosti je aj zanedbávanie rodiny, priateľov. Ľudia závislí sa postupne uťahujú do úzadia, ak alkohol nemajú, sú podráždenejši, impulzívni. Píšem to preto, lebo ak by Váš manžel podstúpil liečbu, je možné, že by sa Váš vzťah výrazne zmenil. Dobré slovo určite nepomôže a zo skúseností mojich pacientov viem, že až keď žena svoje "vyhrážky" uskutočnila, až vtedy sa začali robiť zmeny. Rozvod je posledný krok, ktorý by ste mali spraviť. Máte možnosť ešte aj manželskú poradňu. Porozprávajte sa s manželom a ak dáte ultimátum a hranice, tak ich dodržte. Inak sa Vám nepodarí zmeniť nič. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

3. 1. 2011 16:48:40
někdy je lepší radikální řešení, než zdlouhavá léčba. uveď kolik let je dětem. potřebují velkou péči a s manželem už asi dlouho nespíte spolu. musíš počítat: lepší odejít? jak budete žít dál? nebo zústat a co bude dál? poradna existuje, ale dostat tam manžela asi bude problém, že? někdy se stane, že chlap nepochopí, proč rozvod. jděte do poradny. oba!!! je tu pro nás. hodně štěstí

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy