21194  4. 1. 2011 19:27:40 - anina

Genetický ultrazvuk

Dobrý den.
Jsem ve 21+0 tt a chtěla sem se zeptat: Triple test mi vyšel negativní a lékař mě do téhle doby neposlal na genetický ultrazvuk. Dělá se u každé těhotné ženy nebo když je vše v pořádku, tak se dělat nemusí?

Běla   Běla [Porodní asistentka]
V období okolo 11. až 14. týdne se dělá tzv. kombinovaný UZ screening v I. trimestru, který spočívá v odběru krve a vyšetření ultrazvukem, kde se hodnotí specifické parametry a vyšetření slouží k odhalení chromozomálních vad miminka, především Downova syndromu. Pokud na to má Váš lékař akreditaci, pak Vám zřejmě vyšetření provedl a nález Vám oznámil. Jinak se také nabírá krev okolo 16. týdne, která taktéž slouží k vyloučení chromozomálních vad miminka, ale je méně spolehlivá než časnější vyšetření. Ultrazvuk okolo 20. týdne těhotenství se provádí každé těhotné a kontrolují se zde orgány miminka a jeho růst.

Komentáře uživatelů ...

7. 1. 2011 14:18:41
Tak Triple test to asi nebyl. Mám psáno v 10+2 tt odebrána krev na PAPP-A a ve 14+6 tt další krev asi na Screening (nepřečtu to pořádně). Po vyhodnocení obouch těchto testů vše negativní.Běžný ultrazvuk mi dělá při každý návštěvě a vše vpořádku.

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk