21331  8. 1. 2011 20:38:29 - antonio

Kousání nehtů

Dobrý den,
mám úplně normální problém, koušu si nehty a to od malička už 40 let. Bylo období, kdy jsem to nedělal a to krátce po svatbě. strašně rád bych se toho zlozvyku zbavil.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Vzhledem k tomu, že Vás to trápí již 40 let, bude to chtít opravdu hodně pevné odhodlání. Nehty si stříhejte úplně nakrátko a pěstujte si je hezké. Celkově si o ruce pečujte, používejte třeba nějaký příjemný krém. Pravděpodobně pro Vás také bude užitečný nějaký přípravek na potírání nehtů s nepříjemnou (hořkou, pálivou) chutí, po dobu než se "odnaučíte" ten dlouhodobý stereotyp. Seženete jej v lékárně. Psychologové také poukazují na souvislost okusování nehtů s potlačovanými emocemi, zlosti, nervozity nebo strachu.. Můžete i toto zkusit zvážit. Případná např. lepší schopnost prosazování vlastních zájmů, více sebedůvěry nebo cokoli, co je pro Vás aktuální, bude bezvadný benefit a navíc zbavování se zlozvyku hodně pomůže.

Komentáře uživatelů ...

10. 1. 2011 6:00:43
Návyky se přece nepřekonávají pevnou vůlí - to nefunguje. Překonávají se motivací k tomu, nedělat tento zlozvyk, vědomím, jaké to má výhody, když to člověk nedělá, láskou k abstinenci od toho zlozvyku. To je základní kámen adiktologie.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy