22252  8. 2. 2011 12:42:02 - jaja0022

Reflux u dojčiat

Dobrý deň,
niečo som si naštudovala o refluxe u dojčiat, stalo sa to mojej známej - dieťatko jej vyvrátilo takmer celu potravu niekoľkokrát denne, či už pred kojením, počas kojenia alebo po, nemám na mysli také bežné vrackanie u detí pri odgrgnutí alebo v prípade plného bruška, ale vo veľkých množstvách, až prúdom, mňa osobne to dosť vyľakalo pretože mi vravela že sa ani v noci nevyspí ako sa bojí aby sa drobec nedusil, a že nevie kedy to príde, vraj musí z toho len vyrásť pretože reflux nieje ochorenie ale stav dieťatka. Teraz som z toho na nervy pretože som si pozerala aj diskusné príspevky a akurát ma to riadne vyplašilo.
Plánujem dieťatko, aká je šanca že ho to postihne? Dá sa tomu predchádzať? Čítala som že sa na tom malým percentom môže podielať aj dedičnosť. Má to na príčine nedobré zovretie pažeráčika a potrava sa tak stále vracia hore a dole. Partner má nejaké problémy, nechcela by som nič zanedbať.. Je dobré o tom vedieť a byť na takú možnosť pripravený, ale zase na druhej strane ma to až veľmi vyľakalo. Dúfam, že sa to nestane každému dieťatku. Vĺa mám, a hlavne detičiek pri tom trpí, známej malý neprospieval dobre. Mám z toho nočné mory a strach už teraz. Ďakujem vopred za odpoveď

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Jako reflux je označována nevyvinutá příklopka mezi žaludkem a jícnem. Ta, pokud již není vyvinutá, se vyvíjí během prvního roku života. To, zda se reflux u miminka projeví je skutečně závislé na dědičnosti - ale nejen na ní. Většinou se reflux projeví u dětí s nízkou porodní hmotností nebo s neurologickými onemocněními.

Tento stav znaly i naše babičky, jen nebyl diagnostikován jako "reflux". Říkalo se, že dítě musí "z blinkání vyrůst".

Pokud dítě plánujete, nemusíte se znepokojovat. I v případě, že se reflux projeví, je spousta metod jak jej zmírnit (zahuštěné kaše, karob přidávaný do mateřského mléka, ...).

Komentáře uživatelů ...

8petule8
15. 2. 2011 9:09:16
Gastrooesophageální reflux u dětí je způsobený nedostatečným vyvinutím dolního svěrače jícnu. Proto se potrava vrací zpět do úst a u dětí dochází k pravidelnému zvracení. U většiny dětí se svěrač během několika týdnů (případně měsíců) dovivine. Lze tomu pomoci antirefluxními mléky, která jsou zahustěná karobem (svatojánským chlebem). Nabídka takových mlék se neustále rozšiřuje (tady je jedno pro představu: http://www.feedo.cz/shop/nestle-beba-ar-proti-ublinkavani-750g.html). Jsou trochu dražší, ale dosti pomáhají. U minimálního procenta takových dětí se problém řeší jednoduchou operací, ale to většinou až v pozdějším věku. Asi bych se tím ale nestresovala, pokud ten problém není aktuální ;)

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí