22681  23. 2. 2011 23:57:19 - Herrieta

Noční probouzení dítětě

Dobrý den,
moje čtyřletá dcerka se poslední 3 týdny budí pravidelně asi dvě hodiny po usnutí s velkým brekem. Když se zeptám, proč brečí, není schopna mi odpovědět. Když ji uložím do mé postele, spí už pak klidně. V noci jí přenesu do její postýlky a do rána už také spí klidně, někdy si jen tajně přijde lehnout zase ke mě. Ráno o pláči prý neví. Dříve se v noci sem tam také budila, ale nebylo to takové. Hodně se jí zdají sny, o kterých nám druhý den povídá, ale nejsou to sny, u kterých by měla důvod plakat.
Jsem z toho docela zoufalá a nevím, co bych měla udělat, aby to přestalo a spala klidně. Máme ještě osmiměsíční dcerku, kterou pláčem vždy probudí a já jsem z toho pak nervózní a nevím pak, koho utěšovat dříve. Chtěla bych se tedy proto zeptat, zda-li existuje nějaká rada na klidný spánek dětí, nebo zda-li bych měla navštívit třeba dětského psychologa s dcerkou osobně.
Povahově je dost živá, spíše extrovert, ale je i citlivá, před spaním vždy čteme pohádku a ráno ji budím do školky, což se jí nikdy z postele nechce. Za odpověď předem děkuji. Pucová

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Pravděpodobně se jedná o takzvaný "noční děs". Doporučuji navštívit dětského lékaře, psychiatra nebo neurologa. Je potřebné dítě důkladně vyšetřit a stanovit diagnózu. To, že se jí ráno nechce z postele je naprosto normální :)

Komentáře uživatelů ...

25. 2. 2011 8:19:08
Jsou jí 4 roky? To je takový zlomový věk, kdy je dítě živější, aktivnější, než bylo dřív, začíná si uvědomovat vlastní JÁ a vzdorovat. Asi se to projevuje i na fantazii, na spánku a živosti snů. Ony se jí ty děsivé sny zdají, proto vyvádí, jenže pak, po klidném spánku do rána, je zapomene. Myslím, že to není nic znepokojivého, že z toho zase brzy vyroste. Vzpomeňme si na své dětství, také jsme mívali taková období.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí