23904  6. 4. 2011 13:00:20 - Domulka

CT hlavy u deti?

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou, jestli by jste mi nemohli poradit, jak se reší CT hlavy u dětí, které mají astma, alergie a zvětšené nosní mandle. Znám případ, kdy porod neprobíhal nejlépe a dítěti se nedostalo potřebné množství kyslíku. Po přibližně půl roce se začaly objevovat první problémy s rovnováhou a motorikou. Dítě nesedělo a s hračkami si nedovedlo vyhrát, protože ruce nepracovaly, tak jak by měly. Postupem věku se objevovaly další zdravotní problémy, jako je astma, záněty prudušek, alergie atd. Lékaři naordinovali léky, ale to bylo jediné.
Takže od raného dětctví je dítě závislé na prášcích, různých foukatek a taky antibiotik. Všíchni si myslíme, že jde o DMO, vše tomu nasvědčuje.. Dítě chodí, ale s velkými problémy, uchopení lžíce nebo pastelky je pro něj obtížné, stéjně, jako se obout nebo obléci. Že jde o DMO si můžeme jen myslet, protože během necelých 5. let se nekonalo žádne vyšetření, jelikož dítě nebylo po zdravotní stránce schopne.. Pořád zaněty průdušek, pořád zahlenění, rýma a v neposlední řadě nosní mandle, které by při narkóze také vadily.
Ještě bych Vám k přiblížení případu chtěla napsat, že i mluvení je nedobré, ba špatné a polykání slin dělá také problemy, takže v necelých pěti letech slintá, jako kojenec. Chci se prosím zeptat, jestli se dá něco dělat, aby se nějaká diagnóza určila, jestli může jit takové dítě na CT mozku a nebo jaké by měly být postupy. Moc Vám předem děkuji.

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
V některých případech lékaři volí diagnózu pouze na základě příznaků. Další vyšetření (např. taková dávka záření jakou dítě dostane při CT vyšetření) by mohla dále zhoršit zdravotní stav. Ale ani u takového dítěte není CT vyšetření vyloučeno. Většinou se dělá tak, že ve vyšetřovací místnosti s dítětem zůstává matka nebo někdo blízký (ti však dostanou stejnou dávku záření jako dítě).

Přesnou terapii u tohoto případu Vám neporadím, není v mé kompetenci. Zkuste kontaktovat jiného odborníka nebo jiné pracoviště.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí