25327  29. 5. 2011 22:52:41 - gabiha

Moja 3 ročná dcéra odmieta piť

Mám 3 ročnú dcéru, ktorá nechce piť okrem mlieka, aj to len ochuteného, vôbec nič. Odmieta čaj, vodu, ovocné šťavy. Ráno a večer vypije po 2,5 dcl ochuteného mlieka a celý deň chodím za ňou a prosím sa jej aby pila, no nevypije viac ako 1-1,5 dcl čaju. Už som naozaj zúfala, vyskúšala som rôzne fľaše a poháre, skúšala som aj nasilu striekačkou. Samozrejme, že sa už prejavujú problémy s kakaním, má veľmi tvrdú stolicu a niekedy sa sťažuje že ju bolí cikulka.

Pediatrička mi povedala, že to má zo silného moču a vraj jej mám dávať piť veľa tekutín. To ja ale viem, ale kto mi poradí ako prinútiť dieťa piť. Snažím sa aspoň polievky do nej dostať, ale stále je to málo. Nedostanem do nej za deň viac ako 7,5-8 dcl. Ochuteného mlieka by vypila aj liter za deň, ale to asi nie je zdravé pre dieťa. Rozmýšľala som, že jej rozriedim mlieko prevarenou vodou a že ju takto oklamem. Poradí mi niekto? Ďakujem

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Zkuste si vymyslet nějakou pohádku (přiměřenou chápání Vaší dcerky) a na ní jí vysvětlit jak je pití důležité. Můžete použít hračky, plyšáky,... Zředit mléko vodou je dobrý nápad, zkuste to postupně, nejdřív přidejte minimum vody a postupně přidávejte víc a víc. Tekutiny se správně snažíte nahrazovat polévkami, můžete taky podávat povocné přesnídávky nebo ovoce obsahující vodu (domácí jablečný kompot). A hrneček s brčkem nebo obyčejnou flašku s pítkem (dobrá voda, jupík,...) jste zkoušela? Můžete ještě zkusit čistou vodu, některé děti nerady čaje nebo ovocné šťávy (mohou na ně být příliš kyselé). Jak je psáno v komentáři, v tomto věku se děti snaží napodobovat rodiče, takže když malá uvidí Vás jak pijete, bude chtít taky. Každopádně věřím že s trochou trpělivosti se Vaše dcera brzy pustí do pitíček :)

Komentáře uživatelů ...

31. 5. 2011 12:59:18
ahoj, a neda sa jej to vysvetlit, preco musi vela pit? ja vlastne deti este nemam, ale mam okolo seba vela neteri a synovcov.. kazde z tychto deti malo problem s pitim.. sestry to riesili tak, ze detom trpezlivo vysvetlovali co vsetko sa moze stat ked pit nebudu dostatocne.. samozrejme aj teraz musia stale za detmi behat aby pili dost, ale decka uz piju.. okrem toho som si vsimla, ze ani moje sestry a ich partneri nepiju dost vela tekutin a tak podla mna aj deti toto vsetko vnimaju a spravaju sa podobne.. skus ist na svoju dcerku takymto sposobom - nech hlavne vie co moze sposobit malo pitia a nech vidi rodicov, ktori radi a vela piju.. vela stastia..
3. 6. 2011 14:22:25
to poznám, je to večný boj...:-((
19. 6. 2011 17:24:36
aj my s tym bojujeme. zatial neverim, ze kazde dieta sa to nauci, nasa mala ma uz roky a stale nepije, cikat chodi - krat za den, kazda striekacka co do nej dostanem je boj, :-( uz som zufala, vsetko sme vyskusali
2. 11. 2011 16:20:08
Máme doma "zázračného" plyšáka. Keď je s niečím problém - tak môjmu malému dohovára plyšový psík Julko. On ho počúva, a keď psík povie, že piť sa musí, aby nebolelo bruško , tak sa musí kakať /mi sme mali problém s kakaním.../ , psíček tiež sadne na nočník, alebo mu sedí na klíne a pomáha. Spolu im to ide celkom dobre. Ak to je dievčatko, kúpte jej bábiku, ktorá "pije, aj ciká" a ona uvidí, že sa bábika vždy napije, keď jej ponúkne a ciká bez bolesti... Niekedy je to ťažké, ale stojí to za to vymýšľať si historky a upozorňovať že "ja sa idem napiť, lebo chcem byť veľká, alebo zdravá, pekná, chodiť do škôlky atd..." O niečo určite bude mať záujem.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí