29050  30. 8. 2011 20:24:44 - Ali1

Odmítaní kousku v jídle

Dobrý den,
prosím o radu, jak naučit dítě (21 měsíců) jíst kousky v jídle. Rohlíky, chléb, uvařený nebo upečený brambor sní celý v ruce nebo nakrájený na kostky, těstoviny jí sám lžičkou nebo rukou, ale pokud mu přidám k těstovinám nebo bramborám omáčku, tak to začne vyplivovat nebo i zvracet. Dokonce ani rýži mi nesní, ta musí být také rozmixovaná, aby ji snědl.

Kousat umí, protože jablíčko kouše, když mu ho dám do ručičky. Ale jak přijde oběd, tak to začne odmítat aniž by do toho kousl a když ochutná, tak zvrací. Pokud je ale zaujatý nějakou činností a já mu to dám nenápadně do pusy, tak to kouše a sní, ale jen tak tři lžičky. Nejedná se o nějaký psychický blok? Je nějaká taktika, jak ho naučit jíst jídlo i s kousky? Mám ho nechat ohladu a pak dát až svačinu jogurt? nebo mu to mám dál mixovat? Prosím o radu, som už zúfalá. Zkoušela jsem i zeleninovou polévku a tam kousky krásně rozkouše a sní, bohužel i tu začal teď odmítat :(, sní tak pár 2-3 lžičky. Není to zvláštní? váha 15,5kg výška cca 90cm. Děkuji, Alena

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Zkuste stravu mixovat i nadále, ale přidávat do mixu i malé kousíčky. Až je syn bude přijímat, přidejte větší... Může se jednat o psychický blok, ale podle mě si na kousky časem zvykne, jen mu dejte čas a buďte trpělivá. A nezapomínejte že jste pro něj vzorem, takže mu ukažte, že jíst velké kusy jídla není žádná věda :)

Komentáře uživatelů ...

31. 8. 2011 0:01:22
Ak vám môžem poradiť NERIEŠTE TO. vaše dieťatko je zdravé. Má svoje pravidlá, ktoré pozná len ono. Nemente mu ich na silu. Zmierte sa stým. Veď skoro papá všetko.!!! Verte zmení sa to!!! Len prosím žiadne pokusy hlad a pod. Berte ho ako samostatnú bytosť, ktorá vie čo chce, vlastne zatiaľ čo nechce. Vyjdite mu v ústrety ako chce. Niektoré deti nechcú vôbec papať alebo v s ťažkosťami a vymýšľaním. Vydržte.
28. 10. 2011 21:30:59
moj syn ma 19mes a robi presne to iste. a ked mi nahodou kvapne jedlo a on to zbada, aj vtedy ho napne a vracia :( a pritom hryzt vie...
2. 11. 2011 15:27:36
Môj malý má 3 roky. Jablčko, alebo banán odhryzne a zje. Mäso dokáže prežúvať aj hodinu, a neprehltne /hlavne kuracie alebo úplne chudé bravčové/. Ryžu zje výlučne "suchú" bez šťavy, z polivky zje varenú zeleninu a "šťavičku",cestoviny len výnimočne. Jogurty a termixy a pod. miluje, ale ak sú v nich kúsky ovocia, tak zúri. ale ak si on primieša cereálie, alebo guličky do jogurtu, tak to zje... Občas si "objedná" vajíčka - praženicu, ale varené nezje. Mlieka vypije denne niekoľko pohárov. Čo sa mu nezdá, jednoducho neprehltne. Naše pravidlá sú, že mu dám to, čo mu chutná. Nie je podvýživeny, nie je chorľavý, ich organizmus jednoducho "vie", čo potrebuje. Ešte prednedávnom si utieral jazyk keď pocítil zemiak - v hocijakej podobe, teraz ho zje síce len samotné, ale bez odporu. Mňa by tiež nikto nedonútil zjesť niečo, čo mi nechutí alebo je mi odporné, a ani viac do mňa napchať, než čo potrebujem. Každá maminka chce to "najlepšie" pre svoje dieťatko, ale si treba pamätať, že "nie každy má rád jahodovú tortu, a kto ju miluje, tiež ju nemusí mať denne..."

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí