29267  4. 9. 2011 13:10:25 - libuse

Nucení na časté močení a stolici u dítěte

Dobrý den.
Jsem babička pětiletého vnoučka a obracím se na Vás s tímto dotazem. Vnouček neměl žádné závažné onemocnění, jen běžné dětské nemoci. Nyní máme velký problém, který se budu snažit popsat. Dne 15.8. začal běhat snad každých deset minut močit, někdy moč tekla, někdy ne. Neměl však žádné pálení ani bolení při močení. Přikládali jsme to tomu, že přistydl v bazénu. V lékárně nám lékárnice doporučila brusinkové tabletky. Bral 1tabl. denně, nelepšilo se to, tak 18.8.s ním dcera navštívila děts.lékařku. Vyšetř.moče negat.,měl dál brát brus.tabl.

Do 23.8.se nic nezlepšilo,pouze se přidalo nucení na stolici. Děts. lékařka zadala podrobné vyšetř.moče a 25.8.vyšetření ukázalo v moči ecoli 10/6-dostal sirup Sumetrolim. 30.8. vše bylo ještě horší, běhal močit a na stolici každých pět minut a to pouze ve dne. První buzení na wc bývá kolem šesté hod. Při kontrole byla v děts.ord.na zástup jiná p.doktorka a ta je poslala na vyš. do nemocnice,ultraz.v pořádku,v moči také nic(nevíme ale, zda bakt. ecoli zmizela-předtím vyšetř. moče trvalo 2 dny,v nemocnici bylo hotové už za 20 minut). Posledních pět dnů si občas stěžuje na bolení bříška a nucení na zvracení. Dopor.vysadit Sumetrolim a udělat test na přítomnost roupů. Test byl negativní.

Vyjádř.lékařky v nemocnici je to, že to může být psychické, pokud se to nepotvrdí, tak nás pak pošle na dětskou urologii do HK. Má 9 měsíců starého brášku, v rodině však žádné jiné změny nenastaly, do školky chodí rád.Je to stále horší,jde i 20x za hodinu. Normálně pije a jí. Stolici má i pětkrát denně,malé kousíčky. To nucení je silné,když se ho snažíme přesvědčit, že to vydrží, třeba při jídle, řekne, že to nevydrží a běží. Někdy mu moč jen ukápne,jindy neudělá nic. V pondělí ho máme dát do školky i s těmito problémy, snad budou mít p. učitelky pochopení. Není prý dobré ho izolovat. Psycholožka má do 6.9. dovol. a tak hned 7.9. se budeme objednávat. Ráda bych znala Váš názor. Děkuji Líba

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Školku bych na Vašem místě neodmítala, protože pokud je problém psychického rázu, snáze na něj v kolektivu zapomene a bude se snažit jej překonat. Na druhou stranu se může jednat o strach ze školky, nemá na školku nějaké negativní vzpomínky? Připravujete jej na školku? Těší se tam? A jaký má denní program? Zkuste mu připravit zábavu na celý den, plně se mu věnovat, odpoutat pozornost od problému. Protože podle mě to vypadá spíše na problém psychického rázu.

Doporučuji v každém případě navštívit dětskou psycholožku a probrat situaci s ní.

Komentáře uživatelů ...

4. 9. 2011 13:27:45
Do školky v žádném případě do doby, než bude bez potíží. Jednak k vůli němu samotnému (posměchu a nekomfortu) a pak přenosu možné infekce na ostatní děti.
libuse
4. 9. 2011 13:56:39
Lékařka právě doporučila, ať jde do kolektivu a není izolován od dětí. Také se nám to zdá divné, ale asi ji poslechneme. Ani učitelky ve školce nebyly proti, když jsme to tam byli říct.
4. 9. 2011 14:20:36
Doktorka si tedy myslím, že močení a časté stolice nejsou infekčního původu, ale může za to psychika. Já si to až tak nemyslím. Je nějaký možný důvod, proč by dítě mohlo takhle stávkovat? Tedy něco v rodině, hádky, nějaké vyhubování za špatné chování, nějaký strach ze změny v rodině, v prostředí kde má být, přestěhování, úmrtí třeba i zvířete, viděl něco co neměl - hledejte a pátrejte od kdy má potíže a co se mohlo stát. Doktorka chce zřejmě změnou prostředí (školky) docílit toho, že dítě bude v kolektivu a nebude "mít čas" myslet na své problémy, resp. v nich pokračovat a tím se jeho potíže upraví.
5. 9. 2011 9:34:26
Děkuji za odpověď. Do školky dnes šel. Chodí tam velmi rád. Zítra se objednáváme k psycholožce.
9. 9. 2011 11:51:17
Dobrý den, Myslím si, že by chlapec spíše uvítal, kdyby byl raději pár dní doma, než aby se na něj ve školce poukazovalo. I tak malé dítě toto vnímá intenzivně. Sama mám 6tiletou dcerku a poslední týdny jsme častou návštěvu WC též řešili. Doktor diagnostikoval parazity ve střevech, brala tablety VERMOX po dobu tří dnů a po té byla na rozboru moči i ultrazvuku. Dost se stav zlepšil a holčička je i psychicky v klidu. Doufám tedy, že lékař vyzkouší vše a že chlapcův stav se také brzy zlepší, hodně štěstí. Alena
Terka36
3. 6. 2012 19:34:37
Rozhodně navštívit ultrazvuk či magnetickou rezonanci- vyšetření břicha a pánve...! může se jednat i o expanzi, nemusí nutně být maligní!! ale psychické mi tohle moc nepřijde....... hodně štěstí, s dětmi a nemocemi je to trápení... Terka

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí