29674  16. 9. 2011 11:20:23 - Elsssa

Výsledky kultivace moči

Dobrý den,
jsem na delší dobu v zahraničí a byly mi nascanovány výsledky kultivace moči. Nejsem si jistá, zda tomu správně rozumím. DLouhodobě mám v moči vysoké erytrocyty, ale po všech možných vyšetřeních nebylo zjištěno nic závadného. Občas trpím na záněty močového měchýře bez jiných příznaků, než jen bolest za sponou a krvácení při močení. Výsledky kultivace jsou tedy: Diagnoza Z01.9 Speciální vyšetření NS. Primokultivace Nález 10 (na čtvrtou)/1ml Staphylococcus sp. - koaguláza neg.
Nález: 10 (na třetí:)) /1ml Corynebacterium sp. Ráda bych věděla, co přesně tyto výsledky značí, zda je případně nutné nějaké přeléčení a čím. Poslední dobou mě opět bolí v oblasti močového měchýře, v minulosti jsem prodělala akutní zánět ledvin a tak jsem opatrná. Gynekologické vyšetření a vyšetření na gastroentrologii je negativní. Děkuji a přeji pěkný den. Elsa

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat hodnotu těch erytrocytů v moči resp., jak byly vyšetřovány. Jestliže byla moč testována mikroskopicky (moč. sediment), tak tam je norma ≤ 5 ery/μl, je-li tam erytrocytů více, musí se pátrat po příčině! Tzn., fakt že nebylo nalezeno nic závadného je sám o sobě relevantní, jelikož ery v moči jsou téměř vždy patologické! Leukocyty tam máte taky nebo ne?
Dg. Z01.9 není dg. jako taková, ale pouze číselné označení vyšetření. Jestliže máte + nález bakterií v moči (průkaz kultivací) a máte i jiné příznaky (hematurie, bolestivost...) a přihlédneme-li k předchozí nefritidě, bylo by velmi vhodné, přeléčit Vás ATB, to jaká ATB budou vhodná, rozhodne lékař s přihlednutím k citlivosti bakterií.

Komentáře uživatelů ...

23. 9. 2011 1:13:19
DObry de pane doktore, dekuju za odpoved. Co se erytrocytu tyka ,tak uz v prubehu poslednich ctyr let se mi pri preventivnim odberu krve a vysetreni moci objevuji erytrocyty monohokrat vyssi nez je horni hranice - priklad - hodnoty mesic stare ukazuji celkove moc v poradku - leukocyty jsou v poradku na hodnote 7 arbj. hranice je 14. Erytrocyty mam 62 arbj. pricemz hranice je 9. Loni jsem mela erytrocyty ze stejneho vysetreni na hodnote kolem 80.Neumim rict, jestli jde o moc. sediment,jednalo se o vysledky, ktery se zkoumaji z jedne zkumavky moci a jsou soucatni beznych krevnich testu. Letos jsem si kvuli bolestem v oblasti mocoveho mechyre nechala udelat kultivaci moci a do rukou od pana obvodniho doktora mi byly dany jen vysledky bakterii, ktere vypisuji vyse. Nic vic. Loni mi byl u meho urologa udelan test ledvin -neznam odborny vyraz, ale byla mi do zil vpichnuta radioaktivni latka a nasledne 30 minut pozorovany ledviny. Vysledky byly v poradku. Mocovy mechyr pan doktor prohledl zevnitr kamerou aby vyloucil nador a taky ciste. Tudiz mi rekl, ze to nekteri lide takto mivaji a tim moje prohlidka skoncila. Kdyby me letos netrapil ten zanet mocoveho mechyre a nasledne po vyleceni stale bolesti, ani bych si na nic nestezovala. Musim jen rict, ze jsem podstoupila gynekologicke testy a gastroen. testy a vse negativni. Trpim od cervna (kdy jsem mela zanet moc. mechyre) zacpou, ale vysledky na gastru nic neprokazaly. POsledni veci je, ze me boli v oblasti moc. mechyre i pri cviceni (pocit citlive trubice a bolest za kosti), nebo v saune. JInak posledni tyden piji urologicke caje a brusinky a bolesti jako takove jsou mirnejsi, jen stale pri cviceni se ozyvaji. Dekuju za vasi pomoc a preji pekny zybtek tydne. E.

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot