29698  17. 9. 2011 9:22:04 - jonasz

Vyrážka-fleky

Dobrý den.
Je nám 70 let a manželka má již více než rok po těle vyrážku a svědění. Objevují se i červené fleky na nohou, stehnech, břiše a pod. Byla již několikrát u kožního lékaře, byla i u alergologa, předepisují stále nějaké mastičky i medikamenty ale vše je bez účinku. Jelikož jsme oba diabetici, napadlo mne, jestli tato vyrážka a fleky nemůže být po nějakých lécích. Objevil jsem v příbalovém letáku, že kožní problémy jsou možné po Sioforu. Diabetoložka to ale odmítka, ale napsala tedy lék jiný /Metformin, také Glucophage, Stadamet/, ale u všech léků je účinná látka stejná - metformin. Tedy pokud by měla mít manželka alergii a metformin, je to jedno, který z těchto léků dostane a vyrážka a svědění trvá stále.Zkusil jsem poradit, ať užívání těchto léků na čas vysadí, tak to zkusila asi 10 dní, vyrážka opravdu ustoupuila, ale jako diabetik /glukoza cca 8/ se obávala a léky znovu začala používat, no a vyrážka a svědění se objevila znovu. Teď tedy co s tím, když diabetoložka tvrdí, že po jejích lécích to mít nemůže???? Pamatuji že matka kdysi užívala Dirastan, nebo Maninil, nefím, zda tyto léky ještě existují a jakou mají účinnou látku. Možná, že by to stálo na zkoušku to změnit, ale jak, když jí to diabetoložka nenapíše??? Nebo by stálo za to změnit lékaře??? Děkuji za vaši odpověď. Z.Jonáš

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Ve vašem případě bych neváhala změnit lékaře, protože je přímo povinností lékaře hlásit nežádoucí účinky léků a věnovat se jejich eliminaci.

Komentáře uživatelů ...

17. 9. 2011 10:14:47
Dirastan není, Mininil má účinnou látku "Glibenclamidum". Požádejte lékařku o změnu léků. Není od věci se svěřit do rukou jiného lékaře.
20. 9. 2011 10:19:59
Ještě na doplnění bych chtěl uvést, že možnost kožních problémů jsem našel na příbalovém letáku, proto jsem toto podtrhl a manželka to lékařce ukázala, ta si to přečetla a řekla:" Ale prosím vás, já příbalové letáky nečtu a doporučuji vám totéž".