29718  17. 9. 2011 19:14:58 - Adrika

Rodičia a ja (19)

Dobrý deň,
chcela by som sa Vám zveriť. Ku psychologičke som chodila rok, kvôli sebavedomí a mojim rodičom. Pomohlo mi to na dlhšiu dobu (sebavedomie), ale zase som tam kde na začiatku. Momentálne ma skľučujú dve veci. Rodina a to že sa v sebe neviem vôbec vyznať. Mám pocit ako keby som bola v koncoch. Reagujem veľmi precitlivelo na všetko. Rozplače ma každá maličkosť, cítim v sebe v rôznych situáciách keď mi niekto argumentuje hnev. Často - hlavne večer - mám úzkostné stavy. Cítim v sebe veľký strach. Tiež mám problém so sebapoškodzovaním, keď sa už neovládnem. Niekedy sa viem ukľudniť a nejako si to rozobrať, že prečo to vzniklo atď ale niekedy mi to proste nejde. Mám problémy s rodičmi už dlhšiu dobu. Nerozumieme si, hlavne s mamou. Otca vidím v podstate len večer keď príde z roboty a veľmi sa nevyprávame. No z maminej strany cítim, že má radšej sestru. Je to naozaj veľmi viditeľné, čo potvrdil aj môj priateľ. Ten ma drží "nad vodou", lebo ma veľmi trápi že máme s rodičmi takýto vzťah. Napriek tomu že som sa s mamou snažila niekoľko krát o tom vyprávať, len sa na mňa nahnevala a nechápala že si niečo také o nej môžem myslieť. So sestrou tiež vychádzam zle, pretože je veľmi rozmaznaná. Snažím sa nájsť si robotu a odsťahovať sa a môžno, že práve odstup pomôže ale myslím, že to bude ešte dlhá doba. Čo by ste mi poradili?

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Jste už skoro na prahu dospělosti, nebude to trvat dlouho a Vy se budete už moct zařizovat sama podle sebe. S vypořádáním se s minulostí a s rodiči to vždy u psychologa na trošku delší práci, která se ale určitě vyplatí. A pravděpodobně na něj přijde až v okamžiku, kdy se postavíte na vlastní nohy. Proto bych být na Vašem místě zkontaktovala Vaši paní psycholožku, která Vám už jednou pomohla, můžete se spolu věnovat situacím u Vás doma a jak je dobře zvládat. Paní psycholožka Vám také může dobře poradit při hledání bydlení a práce. No a potom se můžete poradit, co dál, jestli přestoupíte k psychoterapeutovi pro dospělé nebo jestli už péči třeba nebudete dál potřebovat. Přeji hlavně, ať se situace brzy obrátí k lepšímu.

Komentáře uživatelů ...

17. 9. 2011 22:58:01
Odejděte za přítelem a bydlete u něho.
19. 9. 2011 16:19:14
a preco nejdes znova k psychologicke, ked ti prvy krat pomohla?
Michaela19
22. 9. 2011 19:50:42
Mam uplne ten isty problem ako ty.Presne do detailu.A jedine co ma drzi nad vodou je,ze raz si najdem pracu,a odidem od nich.Drz sa tohoto.
3. 10. 2011 20:26:23
Ďakujem za odpoveď. Problém je, že psychologička ktorú som mala podala výpoveď (tiež bola v spolupráci so strednou školou na ktorú som chodila takže som to mala zadarmo, inak by som tam nemohla ísť pretože na to otec veľmi nadával a ja som nemala z kade zobrať peniaze..) Teraz sa to trochu lepší, začínam sa pomaličky osamostatňovať a uvidíme čo príde ďalej, ale verím a cítim že sa celá situácia pomaličky mení k lepšiemu :)

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy