29730  18. 9. 2011 13:04:18 - okala

Vysoký krvný tlak aj pri liečbe?

Dobrý deň,
mam 53rokov, uz od 36rokov uzivam egilok, najskor 25mg rano a vecer, asi pred 5timi rokmi mi lekar zvysil davku na 50mg rano a vecer, lebo som mavala vysoky tlak aj pri uzivani liekov, mala som zrychleny pulz 120/min. pulz sa mi pod liekmi znizil, teraz mavam tlak ked uzijem lieky 120/80 ale tak po 4hodinach mi stupne na 140 / 85-90, vacsinou tych 90. Prosim o radu neviem ci mi treba zmenit lieky, alebo zvysit davku. Mám dlhodobe problemy v rodine-choroba, byvam aj nervoznejsia, prosim vas mohli by ste mi poradit nejake lieky na tu nervozitu? (ktory by som si mohla dat len tak obcas napr. pol tbl, ked uz je toho naozaj na mna dost)
Dakujem

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
léky samotné nemají optimální účinek, pokud se spolu s jejich užíváním nedodržují režimová opatření. Tj. Omezit solení,tučná jídla..., mít dostatečný pohyb, pokud jste obézní je ideální zhubnout, vyvarovat se stresu, dostatek spánku a jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny Samotné léky bez Vašeho přičinění určitě nebudou mít adekvátní efekt. Můžu se zeptat jestli Vám bylo provedeno 24 hodinové monitorování TK (Holter TK) resp. na základě čeho Vám bylo dávkování zvýšeno. Pokud máte při TK i zvýšený puls je nutné vyloučit stresovou hypertenzi tvz. syndrom bílého pláště. V případě potřeby je lepší kombinovat více léků v menších dávkách než užívat vysoké dávky léku jednoho. Léky na uklidnění je nutné konzultovat s Vaším OL.

Komentáře uživatelů ...

18. 9. 2011 13:07:48
Své potíře byste měla řešit u svého lékaře, jen ten vás zná a dokáže poradit, případně provést vyšetření srdce, ledvin atd.