29830  20. 9. 2011 20:40:23 - sonulik

Oligo-asteno-teratozoospermia

Dobrý deň,
mohli by ste mi prosim vysvetlit nasledovny vysledok spermiogramu?
Taznost: 1 cm
ph: 8
objem: 3 ml
mnozstvo: 5mil/1ml
pohyblivost: A - 0%
B - 30 %
C - 20%
D - 50%
patalogia: cca 75 %
Moze za zly vysledok spermiogramu stres? Co sa odporuca na zlepsenie kvality spermii? Mame sancu, aby som otehotnela? Dakujem

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
pH norma, objem v normě, množství snížené (min hodnoty 20mil/ml), pohyblivost A (rychle postupují spermie resp. rychle se pohybující spermie) 0%, B (pomalu se pohybující spermie) 30%, C (lokální pohyblivost, nepostupují vpřed) 20%, D (spermie nepohybující se vůbec) 50% → pohyblivost spermií je patologická. Patologie: Ze všech spermií je 75% patpogických tj. vadných. Samozřejmě stres na výslek spermiogramu vliv má, ale dle mého názoru to nebude jediný faktor, který se na špatném výsledku podílí. Zhoršuje ho mnoho faktorů: psychika - stres, psychické problémy a nebo také obavy z horšího výsledku testu, špatná životospráva, kouření, obezita, nadměrné posilování, přítomná varikokéla, přílišná konzumace alkoholu a nebo horečnatá onemocnění, časté koupele v horké vodě, saunování a také teplé a těsné prádlo.
- doplněk stravy, který naopak zlepšuje spermiogram, jsou vitaminové přípravky, konkrétně vitamíny E a C.
Důležité je také, aby byl spermiogram proveden 2x z jednodo výsledku nemůžou být vyvozovány objektivní závěry. Šance tu je vždy. Ovšem dle výsledků je šance otěhotnění velmi malá. V každém případě je důležité, aby manžel šel na spermiogram ještě jednou a také, aby se pokud možno vyvaroval rizikovým faktorům viz. výše. V každém případě je vhodné stav konzultovat s ošetřujích lékařem.
Oligoastenoteratozoospermia- je kombinace nízkého počtu spermií, u kterých je výrazně omezená pohyblivost a tvarově nedpovídají normě.

Komentáře uživatelů ...

22. 9. 2011 20:42:14
Pán doktor, ďakujem pekne za odpoveď. Manžel dostal uživať Profertil, a o 3 tyzdne ma ist znova na spermiogram. Z tych faktorou, ktoré ste uviedli prevláda hlavne tá psychika - stres. Ja som chodila na folikulometriu, podľa výsledkov by malo byť u mňa všetko v poriadku, ovulácia prebieha. Veríme, že sa to zlepší a budeme čakať bábätko... Ďakujem
Specialista [Internista]
24. 9. 2011 12:10:41
Nemáte zač. Přeji, aby druhý spermiogram dopadl lépe a společně jste se mohli co nejdříve těšit z miminka :).

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk