29868  21. 9. 2011 14:53:19 - very

Endometrióza a antikoncepce

Vážená pani.
I já jsem jedna z těch, co antikoncepci užívá a to již třetím rokem. Jsem si na 99,9% jistá, že kdyby u mě nebyla před třemi lety zjištěna ENDOMETRIÓZA neužívala bych jí dodnes, ale bohužel (bohudík) zjištěná mi byla a proto mi Mudr. Hana Hrušková antikoncepci YADINE, jako jediný možný dostupný lék předepsala. YADINE, je nízko hormonální a tak snad i co nejméně škodlivá mému zdraví. V rodinné anamnéze se bohužel vyskytl karcinom prsu u maminky mého otce, na který babička bohužel v 48 letech zemřela. Nejenom proto chodím na pravidelné roční sonografické prohlídky prsu. Je mi 25 let a miminko bychom s partnerem chtěli cca do 3 let. Malinko se obávám, zdali to není moc dlouhá doba na užívání antikoncepce a hlavně, jak to bude po porodu? Zdali bude možné antikoncepci vysadit kvůli endometrióze? Určitě nechci hormonální antikoncepci užívat celý život! Proto jsem Vás chtěla požádat o radu, jak v této situaci postupovat, jak říkám, kdyby mi nebyla endometrióza zjištěna a nebylo mi řečeno, že jediný lék pro vyšší možnost otěhotnění a léčby je antikoncepce, neužívala bych jí. Kdyby tedy existovalo něco jiného, než hormony a dala se tak řešit má situace velice bych to ocenila a ráda se tomu zkusila po zvážení přizpůsobit. Velmi Vám děkuji za Váš čas a Vaší odpověď. S pozdravem Veronika

Dr.Pichlik   Dr.Pichlik [Gynekolog]
Dobrý den, pokud Vaše babička měla ca prsu tak užívání HA u Vás ve věku 25 let není kontraindikované, pokud nejsou další rizika.
Obecně při průkazu endometriózy je užívání HA (nejčastěji Jeanine) doporučené - hodně záleží na nálezu endometriózy - zda-li jste byla operavaná, jaký rozsah postižená byl atd.
Užívání HA 6 let by Vám nemělo zvýšit riziko vzniku ca prsu.
O dalším užívání HA by měl rozhodnout Váš gynekolog, který Vás dobře zná.

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky