30010  25. 9. 2011 22:20:52 - martik

Aerius a těhotenství

Dobrý den,
už dva roky používám tablety Aerius 5mg na tepelnou kopřivku,zatím nebyla zjištěna příčina, zkouším změnu jídelníčku ale alergie na určitou věc zatím nebyla nalezena. Nyní plánuji těhotenství a chci se zeptat, jestli jsou tablety pro plod škodlivý a jestli existuje nějaká jeho náhražka, která by plodu neškodila, tabletu beru dle potřeby svědění, tedy 1 max. 2 krát týdně, moc děkuji za odpověď Martina.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Aerius resp. (desloratadin-účinná látka) bych užívat v těhotenství nedoporučoval. Je vhodné se s lékařem poradit, jestli bude vůbec celková terapie antihistaminiky nutná. Jinak v otázce užívání antihistaminik panují určité neshody. Resp. co lékař, to odlišný názor. Někdo Vám lék směle doporučí (vč. Aerius) a někdo Vám ho výslovně zakáže. Můj názor je takový, že pokud není nutná celková léčba antihistaminiky, tak je pokud možno neužíváme, jestliže je to nevyhnutelné doporučoval bych spíše antihistaminika starší generace tj. cetirizin či loratadin (Zodac, Zyrtec, Claritine...) U nové generace je nutná určitá opatrnost zejm. v prvním trimestru těhotenství.

Komentáře uživatelů ...

26. 9. 2011 21:16:53
Děkuji za odpověď ale bez pilulky, když na mě přijde svědění, bych se asi zbláznila, musím si ji vzít, je to jako droga, hrozně mě svědí tělo, nevím, kde se to vzalo, už to mám asi 10 let a pouze mi mění léky. Je tedy lepší přijít na ty starší, jak doporučujete? Ty by plodu tak neublížily? Moc děkuji Martina.
Specialista [Internista]
27. 9. 2011 8:44:13
Nemáte zač. Také existuje celkem vysoká šance, že v době těhotenství nebudete mít žádné příznaky. Co se týká těch léků, tak osobně bych volil tu variantu, jak jsem říkal již v příspěvku tj. léky starší generace. Lékařské studie sice naznačují, že ani Aerius by neměl v těhotenství mít na plod vliv, ale zatím ještě nemají dostatečně vypovídací hodnotu (můj názor). Ovšem, jak jsem říkal již dříve nepanuje ani mezi lékaři úplná shoda. Jestli chcete můžete jako doplněk také vyzkoušet Pelargin, což je extrakt z Perilly křovité, s kterým mám u některých pacientů velmi dobré zkušenosti. Jeho nevýhodou je relativně vysoká cena.
erika111
5. 10. 2011 16:16:42
a co rupafin?ja som ho pouzivala a nevedela som ze som tehotna?
6. 10. 2011 18:39:42
Kacenka [Porodní asistentka] - 12.8.2011 19:19:16 Nie, toho sa báť nemusíte. Len vždy tieto lieky musia byť pod dohľadom lekára!

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk