30065  27. 9. 2011 10:48:30 - stella

Čierny kašeľ

Dobrý deň,
v marci mi bol zistený čierny kašeľ, IgM pozit, IgA a IgG negat. Bolo to preliečené ATB, ktoré som brala cca 3 týždne, najprv Zinnat a potom Amoksiklav. Kontrolné odbery mi dr. nerobila, nakoľko povedala, že sa robia až po 4-5 mesiacoch. Od vtedy som bola ešte dvakrát chorá a liečila som sa tak isto antibiotikami. Teraz v septembri mi brali krv na kontrolu čierneho kašľa a opäť bolo pozitívne IgM, teda vraj choroba stále prebieha a je potrebné ju liečiť. Chcem sa opýtať, či je možné, aby po vybratí toľkých antibiotík, u mňa čierny kašeľ stále pretrvával a ako je možné sa ho zbaviť. Nerada by som zase brala dlhodobo antibiotika. Zároveň chcem ešte doplniť, že jediným príznakom ktorý mám je to, že si viackrát za deň potrebujem "odkašľať" malé množstvo hlienu, teda netrpím žiadnymi dávivými záchvatmi kašľa a už vôbec nie v noci. Ďakujem za odpoveď.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
bohužel se pravděpodobně další ATB terapii nevyhnete, pozitivita v IgM svědčí o tom, že infekce stále probíhá. Svůj stav prosím konzultujte se svým ošetřujícím lékařem (jen on zná dobře Váš zdravotní stav) a pokud si myslíte, že nepostupuje správně, můžete si vyžádat další názor specialisty. Dávivé záchvaty jsou sice pro pertussis charakteristické, ale ne vždy se musí vyskytovat.

Komentáře uživatelů ...

27. 9. 2011 12:27:57
I po půl roce máte pozitivní jen IgM?
stella
29. 9. 2011 9:10:34
dakujem za odpoved pan doktor a naozaj sa preliecenie cierneho kasla da skontrolovat az po niekolkych mesiacoch? myslim, ci nejaky tyzden po dobrati antibiotik by uz krv neukazala, ci to bolo uspesne vyliecene...
Specialista [Internista]
30. 9. 2011 1:00:30
Ano, je tam nutná určitá časová prodleva. Minimálně se uvádí 2-4 týdny, maximální hranice není omezena. Bohužel nemám k dispozici Váši zdravotní kartu a proto nemohu komplexněji posoudit, budete se muset obrátit na svého lékaře. Léčba pertussis bývá někdy zdlouhavá, při léčbě je také nutné přihlédnout k příznakům onemocnění.