30067  27. 9. 2011 11:13:59 - Humbart

Žlučníkové kameny

Zdravím, dnes mi bylo poukázano, že by bylo dobré vyoperovat mi žlučník kvůli kamenům. Mám pár otázek. Jaký je styl života po operaci? budu se moci jednou za čas nacpat nezdravím jídlem? jak to bude s pitím alkoholu? jak přísný bude muset být životní styl? četl jsem, že dost lidi po operaci přibralo velice na váze => příčiny?
Díky za pomoc

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
já osobně bych možná doporučil ještě počkat, upravit životosprávu, nasadit dietu a možná by ani operace nebyla nutná, ale to je pouze můj osobní názor, nemám k dispozici Vaši zdravotní kartu a tudíž neznám podrobně Váš stav. Máte cholesterolové či pigmentové kameny ? Samozřejmě po odstranění žlučníku bude vhodné alespoň 1. měsíc po operaci dodržovat tvz. žlučníkovou dietu, která také zahrnuje zákaz alkoholu. Později je možné začít jíst prakticky bez omezení, ale je třeba si uvědomit, že žlučník, je zásobárnou žluči, která umožňuje trávení tuků, takže se po konzumaci velkého množství tučného jídla mohou objevit problémy např. průjem, zácpa atp., takže určité omezení zvlášťě tučného jídla bude velmi vhodné. Co se týká těch příčin tloustnutí, tak si nemyslím, že by bylo nějaké výrazné riziko tloustnutí po odstranění žlučníku, ale samozřejmě vyloučit to nelze. Souviset by to mohlo s nízkým obsahem žlučových kyselin resp žluči, která je důležitá k trávení tuků.

Komentáře uživatelů ...

30. 9. 2011 6:43:47
ve zprávě mám lithiasa žlučníku, susbj. bez dyspepsie. Na tyto kameny mi přišli díky vyšetřením pro redukční dietu (zatím 5000kj/den), kterou jsem nastoupil. Bude tato dieta dostačujíci? Doktor říkal, že ten žlučík je pak jako časovaná bomba.
Specialista [Internista]
30. 9. 2011 19:54:20
Dobrý den, nelze zcela jednoznačně určit, jestli dieta bude mít žádaný efekt či nikoliv. Časovanou bombou bych Váš žlučník nenazval, ale samozřejmě způsobit komplikace to může. Jsou pro a proti na obou stranách. Rozhodnout se budete muset sám. Samozřejmě neznám Váš celkový zdravotní stav, takže můj názor berte s rezervou, chtěl jsem jen poukázat i na druhou možnost, kterou máte.
rada.s
25. 10. 2011 0:18:48
Nenechte si vyoperovat žlučník jen kvůli tomu, že tam máte kameny. Mně našli kameny, když jsem měla bolesti a "hned musel ven". Ovšem po operaci bolesti vubec neustoupily a za mesic jsem sla na dalsi operaci, jak se ukazalo, puvodcem bolesti zlucnik vubec nebyl; mela jsem gyn. problem - 10cm myom, a navic zanet slepeho streva. Dodnes lituju, ze jsem si zlucnik nechala vyndat a hodit do koše. Od te doby jsem pribrala a mam travici potize. Proto poslechněte pana doktora Lanovskeho, radi vam dobre!!!
rada.s
25. 10. 2011 0:23:06
Zkuste si ještě něco najít na internetu, to že jsou v žlučníku kameny, nemusí automaticky znamenat, že musí ven. Operuje se, až když máte bolesti a koliky. Existují tzv. němé kameny, které nic nezpůsobují, resp. kameny jsou v klidu a není třeba nic podnikat, jen upravit životosprávu a chovat se jako "žlučníkář". Bojujte za svůj žlučník, je to vaše tělo.