30069  27. 9. 2011 13:57:42 - pomenka

Cytomegalovirus a toxoplazmoza?

Dobrý deň,
na začiatku septembra som potratila v 6.týždni tehotenstva. V nemocnici mi odobrali krv na vyšetrenie protilátok na toxoplazmózu a cytomegalovírus. Výsledky sú CMV IgG - 1:5793 a Toxoplazma ELISA IgG 37,000 IU/ml. Mohli by ste mi, prosím, vysvetliť, čo to znamená? Je potrebná liečba, ak áno aká je liečba pri týchto ochoreniach? Ak zostanú protilátky pozitívne, môžem mať ešte bábätko? Ak áno, po akom čase po preliečení? Ďakujem, za odpoveď.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
pozitivita v IgG znamená, že jste dříve již onemocnění prodělala, protilátky zůstávají v krvi i nadále, jestliže by byla pozitivita v IgM protilátkách, svědčilo by to o akutní infekci, kde by byla nutná léčba. Jestliže nemáte pozitvní IgM, tak by neměl být s těhotenstvím problém, ovšem k přihledutím k Vašemu nedávnému potratu by bylo vhodné, alespoň 2 měsíce vydržet, ale jelikož neznám Váš celkový zdravotní stav, tak by bylo lepší se zeptat Vašeho ošetřujícího lékaře.

Komentáře uživatelů ...

27. 9. 2011 15:49:05
IgG su protilatky, ktore budes mat v krvi navzdy po prekonani choroby.. inymi slovami, ked mas zvysene hodnoty IgG znamena to, ze si chorobu prekonala v minulosti a uz si napr. proti toxoplazmoze chranena dozivotne (nedostanes ju uz) ine by bolo, keby si mala zvysene hodnoty IgM - to znamena, ze choroba prave prebieha a treba ju liecit.. kedze mas iba IgG netreba nic liecit - je to len odkaz krvi, ze tam kedysi nieco bolo.. Inak ELISA je test, ktory hlada konkretne bakterie v krvi, mal by sa este potvrdzovat western blootom.. Potrat mohol byt sposobeny niecim uplne inym (napriklad aj chybou plodu).. je mi luto, ze si take nieco prezila, ale neboj, babatko samozrejme mat este mozes, ale teraz s planovanim chvilu pockaj, aby si telo oddychlo.. najlepsie ti ale odpovie tvoj osetrujuci doktor, pretoze iba on pozna tvoj celkovy zdravotny stav.. vela stastia..
27. 9. 2011 20:06:50
Veľmi ďakujem, čo však ten cytomegalovirus?
27. 9. 2011 20:38:38
nie som odbornik a preto neviem presne povedat o co ide - ale tie hodnoty IgM a IgG su vzdy rovnake, je jedno o ake ochorenie ide.. to znamena, ze nech ide o akukolvek chorobu, tak IgG znamena uz prekonanu infekciu, IgM - prave prebiehajucu.. Tak isto sa tieto hodnoty nachadzaju napr. pri borelioze.. takymi istymi testami (elisa, western bloot) sa aj pri vsetkych tychto bakterialnych chorobach vykonavaju.. viem to preto, lebo mi pred dvoma tyzdnami diagnostikovali boreliozu a pytala som sa doktora.. tak isto som mala obavy z toxoplazmozy (som tiez tehotna), a vsetky tieto info mi podal moj gynekolog..
27. 9. 2011 20:45:28
Měla jste někdy mononukleózu?
27. 9. 2011 21:03:35
neviem
Specialista [Internista]
29. 9. 2011 17:19:09
Dobrý den, vyšetření ELISA můžeme prokazovat jak protilátky (nepřímá ELISA), tak přímo Ag (přímá ELISA), jestliže se stanovují protilátky, tak se jedná o nepřímý průkaz, nikoliv o přímý! Cytomegalovirus řadíme mezi herpetické viry. V organismu může přetrvávat dlouhodobě a nezpůsobovat žádné onemocnění, jestliže nemáte žádný problém není třeba infekci řešit, navíc máte pozitní pouze IgG protilátky tudíž to vypovídá o tom, že už jste se s virem setkala a nyní ve Vašem těle vůbec není nebo je neaktivní.
pomenka
29. 9. 2011 17:19:10
Ďakujem veľmi pekne.