30070  27. 9. 2011 15:47:49 - Mata1208

Ochorenie pečene/jater?

Dobrý deň,
chcela by som sa o niečom informovať. Koncom augusta som bola u svojho gynekologa dať si predpísať HAK. Musel mi samozrejme pred tým spraviť pečeňove testy.. o 2tyždne som si prišla po výsledky a povedal mi, že mi ich nemože predpísať, lebo mám niečo v krvi zvýšené. Výsledky : S_BILIR. 11,4 umol/l , S_BILIR. KON. 2,8 umol/l, S_AST 0,35 ukat/l, S_ALT 0,51 ukat/l, S_GMT 0,72> ukat/l. Tak ma poslal na infekčné a tam mi odobrali krv prišla som si potom po výsledky a tam bolo : S AST_S 0,34, S ALT_S 0,39 , S GTM_S 0,79 ALP_S 1,23. Hned vo dverách doktorka zalomila rukami a pýta sa ma : "dievča, a vy čo pre boha pijete ?" veľmi som sa vystrašila pretože ja alkohol ani nič take nekonzumujem z čoho by som mohla mať niečo s pečeňou..môže to byť aj zo stravy ? nebývam vôbec chorá ani nič take neprekonala som operaciu proste nič zdrava jak ryba a ona mi toto povedala. Neskor začala hovoriť o tom, že ked nič take som nepila tak či nebudem mať žlčníkové kamene.. pritom ja so žlčníkom problémy nemám. Objednala ma na sono brucha. A rozhodne povedala, že ona mi nedovolí užívať HAK, že teraz v žiadnom prípade. Predpísala mi lieky ktoré sa volajú LAGOSA je tam 100 tabliet. a je to určené pre chronické ochorenie pečene a cirhózi pečene. Bojím sa tie lieky brať, či sa náhodou ona nezmýlila alebo čo, teraz to vyzerá ako keby som nejaký alkoholik, pritom nieč také, preto som sa obrátila na vás čo by ste mi odporučali. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
tak dramaticky jako Vaše paní doktorka bych to opravdu neviděl. Všechny hodnoty jsou v pořádku, výjimkou je GMT, které je lehce zvýšené (norma do 0,62). Pro poškození jater by hovořilo zvýšení všech jaterních enzymů, nikoliv jen GMT. Na problém s žlučníkem to taky nevypadá, jelikož to by byla zvýšená i ALP, což není. V každém případě SONO je vhodné provést. Ze stravy to asi nebude, ale mohlo by to být z léků proti bolesti, neužívala jste je v poslední době ? Zvýšené hodnoty mohou být také naměřeny při kouření a máte-li málo pohybu. V každém případě se jedná opravdu o minimální zvýšení. LAGOSA je preparát, který obsahuje látku silymarin což je látka, která je extrahována z Ostropestřce mariánského. Je velmi účinné hepatoprotektivum (chránící játra) a pomáhá játra regenerovat. Užíváním určitě nic nezkazíte a tabletky bych doporučoval vybrat. Po dobrání bych navrhoval provést další kontrolní odběry a pak postupovat dle výsledků, HA prozatím ne, samozřejmě pozdější užívání to nevylučuje.

Komentáře uživatelů ...

2. 10. 2011 13:56:06
Ďakujem pekne za odpoveď veľmi ste ma potešili, že to je len mierne zvýšenie a dá sa to liečiť. Lieky beriem. Brala som od bolesti zubu, ale to boli len 2 tabletky, mohlo by to byť aj z toho ? Mám tie tablety mám všetky využívať ? A potom ak to budem mať v poriadku na kontrole tak by mi mohol môj ženský lekár dať HA ? Ďakujem :-)
Specialista [Internista]
4. 10. 2011 21:31:29
A kdy jste přesně pře vyšetřením ty léky brala? Bylo-li to např. den před odběrem tak by výsledky mohly být léky ovlivněny. Ano léky vyberte všechny (dle instrukcí) a pak běžte na kontrolu ke své lékařce, jestliže budou testy v normálu, nevidím v HA žádný problém, ale definitivní stanovisko Vám řekne Váš gynekolog.
6. 10. 2011 13:08:20
Brala som ich asi 4 dní pred vyšetrením. Bola som na sono a v závere mám napísané, že Difúzna hepatál. lezia typu steatozy. Je to niečo vážne ?