30094  28. 9. 2011 16:20:15 - mandy

Nepretržitá únava a teplota

Dobrý deň.
Som muž, mám 20 rokov. Môj problém sa začal zhruba pred dvoma týždňami. Trápili ma bolesti hrdla, a tak som navštívil pohotovosť v Brne. Lekárka mi predpísala antibiotiká - amoksiklav. Po 7 dňoch mi však ochorenie neustúpilo, a tak som opäť navštívil lekára. Ten mi predĺžil antibiotiká na 10 dní a nechal ma vyšetriť u krčného lekára, ktorý nezistil nič. Bola mi odobraná krv a výtery, ktoré vylúčili infekčnú mononukleózu. Po dobratí antibiotík mi ustúpili bolesti hrdla. Môj problém spočíva v tom, že po ustúpení bolesti hrdla mi zostala mierne zvýšená teplota (37,0 stupňov) a stále sa cítim malátny a unavený. Po 15 dňoch neustálej teploty (aj keď miernej) začínam byť pesimistický. Taktiež ani únava neustupuje. Výsledky krvných testov a výterov sú negatívne. Neviem ako mám ďalej pokračovať. Vedeli by ste mi prosím poradiť? Ďakujem

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Ve Vašem případě bude zcela jistě nutné vyšetření u imunologa. Přes internet problém vyřešíme velmi těžko. Bude také nutné podstoupit některé lab. testy na potvrzení/vyloučení původců možných problémů a komlexní zhodnocení imunitního systému, což se nám přes online poradnu určitě nepovede.

Komentáře uživatelů ...

28. 9. 2011 16:52:53
Až budete mít teplotu okolo 37 měsíce/roky, pak to je důvod k pesimismu. Je třeba hledát dále, čím to může být. Mononukleóza není dobře léčitelná ATB, je i celkem složitě zjistitelná po týdnu od onemocnění. Testuje je se na EBV (Epstein-Barr virus), který je považován za hlavního původce mononukl společně s CMV (cytomegalovirem). Tedy to ještě 100% neznamená, že jí nemáte. Zjišťují se protilátky na uvedené viry a ty protilátky se musí nejprve vytvořit, aby se daly zjistit a to chvíli trvá. Mohl jste onemocnět různými nemocemi, od pohlavně přenosných chorob (STD) až po běžnou angínu, kterou způsobí mikrob necitlivý na penicilinová ATB (Amoksiklav). Není třeba propadat panice, jen je třeba pečlivě, krok po kroku pátrat po příčině. To ale něco stojí a jde jen o to, zda lékař do vás bude chtít investovat. Vhodná je i spolupráce s imunologem.
mandy
28. 9. 2011 17:06:45
Ďakujem za odpoveď. Na doplnenie - protilátky na mononukleózu zistené mám.
28. 9. 2011 17:17:24
Ono jde o to i jaké? Jsou dvojího druhu a to časné a pozdní fáze. Proč tedy lékař zavrhl mononukl. Z výtěrů z krku se ani nijak zjistit nedá, jen z krve.
mandy
28. 9. 2011 17:31:48
Brali mi aj krv (viď. pôvodný príspevok). Nemal som hmatateľné uzliny, ani zväčšenú pečeň (a nejaké ďalšie orgány - neviem presne ktoré), mám čisté dýchanie. Ak by som mal mononukleózu, vraj by som mal dokonca fľaky na pokožke (kvôli kombinácii antibiotík a mononukleózy). Som laik, takže len píšem, čo som sa dozvedel u lekárov.
28. 9. 2011 17:48:16
Nutné fleky nebo zvětšená játra - nesmysl. Zrovna tak jaterní tesy jsou často OK. Zduřelé uzliny nutně být nemusí. Protilátky na mono máte, bohužel nepíšete jaké. Zjistě si o tom více. Pokud vám zůstane už jen ta teplota okolo 37, pocení, únava, bolesti kloubů nebo svalů případně hlavy, lehce zčervenalý krk, případně lehká rýma - nechte se odeslat na imunologii. Pokud podceníte mononukl. Můžete počítat s potížemi v řádech měsíců nebo let. Dobrý imunolog zabrání vzniku únanovového syndromu (následek mono) a dostane vás z potíží, ale chvíli to trvá!! Prvně si nechte v každém případě předepsat Luivac (celkem 2 balení 28 dni léčby pak 28 dní pauza a následuje 28 dní léčby), který podpoří výzmně vaši imunitu.