30121  29. 9. 2011 14:34:56 - Kamilaelena

Opakované angíny, streptokok

Dobrý den.
Má osmiletá dcera měla během posledního půlroku pětkrát antibiotika, třikrát měla angínu a dvakrát měla ve výtěru streptokoka, příznaky při streptokoku měla pouze výtoky z pochvy, žádné bolení v krku či teplota. Doktorka by ráda nechala odstranit krční mandle, zatím nás však na krční neposlala z důvodu,že dcera má vždy po dobrání antibiotik krev v pořádku,tudíž prý není v těle zánět a mandle má podle doktorky malé a hladké. Ale pokud by znovu v krátké době angínu či streptokoka měla tak by ji na trhání mandlí doporučila. A to je má velká obava, je mnoho článků a názorů, že trhání krčních mandlí je spíš na škodu než k užitku, následují pak údajně záněty průdušek a jiné problémy. Chci se proto ještě zeptat na názor jiného odborníka a také na to zda by se tělo dokázalo se streptokokem,pokud není bolení v krku, ale jen vytok z pochvy poradit samo?? Je to týden co po noci mývá na kalhotkách slabší nazelenalý výtok, mám obavu zda opět nemá streptokoka, k lékařce jsem s dcerou prozatím nešla. Poslední antibiotika dobrala přesně před dvěma týdny. Velmi děkuji za odpověď. Petrová

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
problém zcela jistě bude nutné řešit s imunologem. Odstranění mandlí prozatím nedoporučuji. Tonsilektomii doporučuji jako poslední variantu a určitě by před tímto zákrokem měla předcházet návštěva imunologa a ORL specialisty. Bohužel podrobněji se k problému vyjádřit nemohu, jelikož neznám celkový zdravotní stav Vaší dcery.

Komentáře uživatelů ...

29. 9. 2011 20:30:29
Vyndáním krčních mandlí v tomto případě není v žádném případě na místě a způsobíte tím nezvratné poškození zdraví!!!! Běžný imunolog vám dceru uzdraví do roka. Stačí udělat vyšetření a nasadit léky jako Luivac nebo Imunor, případně injekce IgG od Grifolsu. To záleží na výsledcích laboratoře.