30267  4. 10. 2011 12:37:20 - Andrika

Doba nákazy chřipky?

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. V posledních dnech jsem prodělala chřipku (unava, teplota 38,5, kašel, rýma, bolest v krku). První příznaky se objevily minulou středu, od čtvrtka do soboty pak horečky, kašel je nyní na ústupu, no pořád hlenovitý, ryma již není nebo pouze občas (hodně slabá), nově jsem částečně ztratila hlas. Co se týká únavy, pořád cítím, že potřebuju hodně odpočinku a nebýt příliš aktivní. Ráda bych se zeptala, jestli jsem pořád pro okolí nakažlivá. Jsem na studijním pobytu v zahraničí a dnes za mnou má přijet přítel, nerada bych ho nakazila. Také na skolní praxi mám spolustudentku, která je těhotná, tak zvažuju za jak dlouho můžu na praxi jít. "Kdesi" na internetu jsem se dočetla, že člověk s chřipkou je nakažlivý prvních 5 dnů od nakažení, no chtěla bych se ujistit, jestli tento názor sdílíte také vhledem k pospsaným příznakům. Za odpověď mnohokrát děkuji. S úctou, Andrea K.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
měla-li jste opravdu chřipku, tak jste nakažlivá pro ostatní po celou dobu příznaků + cca 2-3 další dny (někdy i déle záleží na typu chřipkového viru), takže názor, že jste pro ostatní nakžlivá pouze 5 dní je dle mého názoru mylný. Každý člověk se s nákazou vyrovná různě dlouhou dobu, takže zrovna nakažlivost chřipky bych určitě nepaušalizoval. Platí pravidlo uvedné výše.

Komentáře uživatelů ...

4. 10. 2011 14:50:43
Chřipku jste nejspíše vůbec neměla. Nakažlivá jste po dobu, co se necíte dobře a máte přiznaky onemocnění a to nejspíše virového původů.