30363  6. 10. 2011 12:07:00 - Lenka124

Syndrom dráždivého čreva?

Dobrý deň,
chcem sa spýtat, či na základe nasledovných príznakov sa môže jednať o syndrom dráždivého čreva. Mám 23 rokov, žena, stolicu mávam pravidelne minimálne 6x týždenne vždy ráno do pol hodiny po zobudení. Dostaví sa nutkanie, nemusím ani tlačiť (len výnimočne), celkovo som na WC možno minútu, maximálne dve. Už toto sa mi javí čudné, viem, že veľa ľudí musí sedieť a tlačiť o dušu, aj ked myslím, že je to stravou, ja sa snažím jesť ovocie, zeleninu, minimálne mäsa. Stolica je, myslím, v poriadku, nie je tam krv ani nie je riedka. Problém mám ale taký, že občas sa po tomto vyprázdnení dostaví do hodiny nové nutkanie, už ale slabšie dakedy musím ísť ešte jeden alebo dva razy, mám pri tom aj mierne bolesti v podbrušku a akoby "napätie" vnútri v konečníku, ktoré potom pretrvávajú minimálne zopár hodín.Aj v týchto prípadoch je stolica síce trocha redšia, než obvykle, ale určite nie hnačkovitá a je jej veľmi málo. Tieto epizody mávam asi raz za mesiac a dosť mi to komplikuje život, hlavne psychika je na tom zle, lebo stále čakám kedy ma to chytí (neznášam spoločné WC v praci), som v strese. Takisto, hlavne večer, ma niekedy nafukuje cca 2 krát týždnne, občas mám krče asi 4-5 krát do mesiaca, občas pocit nedostatočného vyprázdenia. Chcela by som vedieť, či sa toto klasifikuje ako normálne, či je to niečo, čo som zlé zjedla (dávam si ale pozor, takže pochybujem) alebo môže ísť o syndrom dráždivého čreva. Užívam pravidelne probiotiká, jem jogurty aj cesnak v kapsulách, iné lieky neužívam.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Máte-li v břiše křeče a trápí Vás nadýmání, tak je nesmysl si něco diagnostikovat sama, ale bude nutné vyhledat lékaře. Stejně tak přes internet problém moc dobře vyřešit nepůjde. Možností je velké množství a bez vyšetření mohu jen hádat. Může se jednat např. o celiakii, Crohnovu chorobu, ulcerozní kolitidu, potravinové alergie, či již výše zmiňovaný sy dráždivého střeva. Objasnit to může pouze důkladné vyšetření u specialisty.

Komentáře uživatelů ...

6. 10. 2011 13:10:18
Tlačení při stojici je problém a člověk, kterému to "nejde", by se měl léčit. To že jdete znovu na WC není také nic divného. Spíše zaráží případná bolet v podbřišku a napětí (ono to je možná už psychického rázu). Na vině vašemu "problému" (který nejspíš eneexistuje) může být vaše zdravá strava. Množství zeleniny, ovoce, česnek, jogurty, to jsou vše potraviny obsahující vlákninu a živé kultury, který mají člověku zajistit právě bezproblémové vyprazdňování a kvůli tomu jsou i doporučovány. Přestaňte jít česnek. Není důvodu ho jíst bezmyšlenkovitě pravidelně. Víte, co to je alergie na mléčné bílkoviny nebo mléčný cukr? To se člověk, který má problém při snědení malého jogurtu do 10 minut celkem spolehlivě vyprázdní s plnou parádou. Tedy znovu, nejspíše hládáte problém, kde není a vše jde z hlavy, nikoliv ze střev. Pro váš klid jděte k lékaři a nechte si vyšetřit střeva na případné parazity, či rakovinu.
Lenka124
6. 10. 2011 13:32:08
Dakujem, tiež som nad tým rozmýšlala, že je toho probio stravovania až príliš. Ten cesnak jem preto, lebo som mala v minulosti problémy so zníženou imunitou, skúsim ho vysadiť.