30378  6. 10. 2011 18:18:59 - fata.morgana

Atopický ekzém

Dobrý den,
prosila bych o radu s atopickým ekzémem. Už jako malé mi ho diagnostikovali, mazala jsem si ruce v jamce v loktech a nohy pod koleny. Potom najednou na dlouhá léta zmizel a objevil se až teď, znovu ve 22 letech na stejných místech. Na alergologii i na kožním mi řekli to samé. Mazat, mazat, mazat. Jinak nic dělat nejde. Dostala jsem Excipial u lipolotio. Mažu jako divá už minimálně rok, ale ekzém vypadá pořád stejně. Strašně to svědí a po namazání to jen malinko vybledne, nic víc. Nějaké rady? Lékaři mě už odbývají. (i po změně lékařů) Děkuji moc.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
mazáním daných lokalit určitě nic nezkazíte, ale řešíte pouze symptomy, nikoli příčinu onemocnění. Ta bývá u atopického ekzému nejčastěji ve střevě, jelikož kůže je jeho obrazem. Dále mohou atopický ekzém zhoršovat následující potraviny tj.: kravské mléko!!!, vejce, čokoláda, ořechy příp. lepek (bílkovina v obilí). Na dálku je těžké určit, kde bude příčina. Určitý vliv mohou mít i kosmetické prostředky. Pociťujete sezónní zhoršení nebo máte problémy permanentně? Doporučil bych Vám tedy omezit potraviny viz. výše příp. zkoušet, které potraviny vyvolávají zhoršení a alespoň každý týden si dopřejte koupel ze solí ideálně z mrtvého moře, ale může být i obyč. mořská příp. himalájská. Na promazání a lokální léčbu bych doporučil olej z meruňkových jader.

Komentáře uživatelů ...

6. 10. 2011 19:52:59
Moře, moře, moře a kdy ne tak si kuptu sůl z mrtvého moře. Mají to pomalu všude a není to nic drahého. Udělejte si koncentrát s vodou a přikládejte si to jako obklady na postižená místa 2x denně na 0,5-1 hodinu.
11. 10. 2011 11:07:12
děkuji moc za rady. mám to pořád, sezónně ne, už mě testovali na takové ty běžné typy alergií,jako pes, stromy aj, ale nic nezjistili. Snad tohle pomůže.
Specialista [Internista]
11. 10. 2011 22:05:49
V každém případě je a. ekzém běh na dlouhou trať a výsledky se nedostaví hned. Je důležíté vytrvat a nevzdávat se. Snad se Vám to podaří. Držím palce.