30399  7. 10. 2011 13:32:42 - kukajda

Následná léčba?

Dobrý den,
můj dotaz se týká mého 4,5 letého syna.Když mu byly 3 roky, prodělal epileptický záchvat a při hospitalizaci druhý den ještě další dva přičemž po třetím musel být zaintubován a uveden do umělého spánku. Bylo nám tehdy a do nedávna tamními lékaři řečeno, že pokud se u něj nevyskytne žádný záchvat tak to bude zřejmě ten případ kdy se nebude jednat o epilepsii a léky (Convulex 150mg 2xdenně) mu budou postupně vysazeny za nějaký delší čas a uvidí se zda se projeví záchvat nebo to prostě bude jen případ nevyzrálosti dětského mozku na třeba probíhající infekt v těle.Při prvním měl jen zvýšenou teplotu a a na nic si nestěžoval, ale v nemocnici už byl dost mimo z diazepamu a celkové stresové situace,druhý záchvat měl při lumbální punkci a třetí hned hodinu na to ale už při teplotě vyšší než 39 a poté musel být převzán do péče ARO.Veškerá vyšetření vyloučila možné příčiny a na veškerých EEG bylo vše v pořádku a stále je. Do léta tohoto roku byl v péči v dětské nemocnici, ale protože máme mladší dceru, která od narození je sledována u soukromého neurologa pro motorický vývoj a následně prodělala letos v březnu febrilní křeče při vysoké horečce tak jsme syna přehlásili ke stejnému lékaři. Včera jsme byli se synem u tohoto lékaře na první prohlídce kde vše proběhlo v pořádku i EEG, ale pan doktor s námi začal mluvit o tom že se dávka léku bude zvyšovat i když se záchvat nevyskytne v důsledku jeho růstu a seznámil nás s režimem pro záchvatovitá onemocnění,takže zákaz jízdy na kole,plavání pod dohledem, na prolízačkách s opatrností atd.Vše to chápu, ale nechtěla bych do syna dávat léky po celý jeho život a vnucovat mu omezení když třeba tou epilepsií ani netrpí a nikdo mu to do papíru přímo nenapsal. Chápu, že pokud se už záchvat projevil tak se musí na to brát ohled a dlouhodobě sledovat, ale tyhle dva názory na stejnou věc se liší a proto bych Vás tímto dotazem chtěla poprosit o Váš nezávislý třetí názor. Dnes jsem v MŠ kam můj syn už druhým rokem dochází musela oznámit pí. Ředitelce o omezeních a nedívala se na mě zrovna tak že by syn patřil do docházky v MŠ. Samozřejmě jsou s tím co ho postihlo obeznámeni už od začátku minulého školního roku a Diazepamový čípek nosí všude s sebou. Jen nevím jestli je nutné ho blokovat tímto omezením i když chápu jeho závažnosti. Děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
děkuji za popis situace, ale přesto se nemohu ke zdravotnímu stavu syna vyjádřit, jelikož neznám kompletní zdravotní stav a navíc nejsem neurolog, což je jediný kompetentní lékař, který se k dané situaci může vyjádřit. Máte-li pochybnosti v léčbě, doporučuji se obrátit ještě na jiného neurologa, poskytněte mu všechny potřebné podklady a zeptejte se na jeho názor. Doporučil bych se obrátit přímo do centra (kliniky) při větší nemocnici, které je zabývají epilepsií.

Komentáře uživatelů ...

15. 10. 2011 21:47:07
Dobrý večer, děkuji za Vaši odpověď.Zajistili jsme si konzultaci u dalšího neurologa, která má proběhnout v polovině příští týden.Snad se nám prosvětlí tahle situace.Vystaršil nás nynější neurolog a doufáme že nebude zapotřebí taková omezení a dlouhodobá léčba delší než bude opravdu nutná jak nás informovali už v nemocnici.Ještě jednou děkuji.
Specialista [Internista]
17. 10. 2011 23:28:47
Držím palce. Budete-li chtít, můžete pak napsat reakci, abych věděl, jak jste dopadli.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí