30434  8. 10. 2011 17:12:04 - Matulova

Stafylokok, bolesť v krku

Dobrý deň,
moja dcéra má 14 a už dlhšiu dobu má boleti v krku a zachrípnutie, bola som s ňou u lekára a zistili jej stafylokoka. Predpísané mala antibiotika(amoksiklav) ale v polovice liečby sa jej príznaky vrátili(tažkosťi pri prehltaní a rozprávaní,sťažené dýchanie)a stále pretrvávajú ,ako sa ho mame zbaviť, pretože už chodí 5 dní do školy a cíti sa ako na začiatku liečby ,máme navšťíviť znova lekára, pretože výter z krku jej pri prehliadke nerobil a poslal ju do školy a odvtedy sa to zhoršilo? A ešte aký je rozdiel medzi streptotokom a stafylokokom ? A čo je"lepšie" chytiť ?
Ďakujem...

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Stafylokoky a streptokoky jsou bakterie, které má v organismu cca 50% populace a nezpůsobují jim žádné potíže. Problém nastane ve chvíli, kdy je organismus oslaben, pak může dojít k přemnožení "těch zlých" bakterií a vzniku nemoci. Stafylokoky i streptokoky jsou druhy kokovitých bakterií. Obojí mají další poddruhy, takže nelze říci "co je lepší chytit". Doporučuji Vaší dceři zajistit kvalitní stravu s dostatečným přísunem zeleniny a ovoce, nejméně 2,5 litru tekutin denně, případně zkusit bylinky na podporu imunity. V akutním stadiu samozřejmě klidový režim a léčbu. V rámci prevence vzniku odolnosti některých bakterií vůči antibiotikům je vhodné nejdříve zjistit konkrétního původce a dle nálezu nasatit ATB.
Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
jestliže se příznaky vrátily, tak je nutné vyhledat opět lékaře, jak dlouho dcera ATB brala a jaké bylo dávkování? Kontrolní výtěr není vždy nutný, jelikož by byl stejně zkreslený užíváním ATB. Rozdíl mezi streptokokem a stafylokokem je v uspořádání (streptokok - řetízkové uspořádání, stafylokok - hroznovité uspořádání). Zjištění o jaký rod příp. druh se jedná je velmi důležité také při léčbě, jestli je lepší onemocnět stafylokokem či streptokokem se nedá posuzovat, záleží na druhu a na nemoci, kterou způsobí. Nelze říci, že onemocnění streptokokem je lepší, jak onemocnět styfylokokem či naopak, záleží vždy na konkrétní situaci.

Komentáře uživatelů ...

8. 10. 2011 19:58:49
Když je někdo nemocný, má ležet doma!
8. 10. 2011 20:10:16
Tak to musel být Bůh ten lékař, když uviděl toho Stafylokoka bez brýlí. Rozdíl mezi těmi koky je takový, že jako mezi vrabcem a vlaštovkou.