30599  13. 10. 2011 15:08:58 - Eofg

Krv v konečníku

Dobrý deň,
už dlhšiu dobu (pár rokov) sa u mňa občasne vyskytovalo trochu krvi v konečníku. Vždy sa to stalo len raz a pri ďaľšej stolici sa to neobjavilo. Začiatkom leta to už ale trvalo celý týždeň. Mala som príliš tvrdú stolicu, ktorá mi pravdepodobne nejako poškodila konečník a následne sa ranka stále otvárala. Pomohlo, že som prešla na inú stravu a skúšala som nejakú mastičku na zahojenie. V poslednom období sa to ale znovu začalo objavovať častejšie a posledné dní je to zas neustále. Zaujíma ma, či sú to hemoroidy a či to môže byť niečo vážne alebo ide len o nejaké poškodenie pokožky. Mám totiž doslova pocit akoby som tam mala malú ranku, ktorá pri narušení krváca a trochu pri stolici bolí (pokiaľ je príliš pevná). Krv je sýtočervená. Ako to mám riešiť? Nerada by som s tým išla k doktorovi. Postačí úprava stravy a prípadne nejaký krém/kúpeľ? Mohli by ste mi poradiť niečo konkrétne? (Som momentálne v zahraničí a neviem na čo by som sa mala v lekárni pýtať). S pozdravom, E.

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
je-li ve stolici přítomna krev, bude velmi vhodné podrobit se lékařskému vyšetření. Na dálku mohu jen hádat. Může se jednat např. o tvz. anální fisury či hemoroidy. Úprava stravy je velmi vhodná, zvláště je nutné zařadit do jídelničku dostatek vlákniny a dodržovat pitný režim, aby došlo ke "změkčení" stolice. Můžete také vyzkoušet sedací koupele s odvarem z dubové kůry, řepíku či heřmánku, ale bude-li problém přetrvávat a ve stolici bude patrná krev, tak je nutné navštívit lékaře!

Komentáře uživatelů ...

13. 10. 2011 15:55:32
najlepsie by bolo s tym zajst k doktorovi aby mohol vylucit zavaznejsie ochorenie, nemusi vzdy ist len o hemeroidy ci ragady.. nepodcenujte krvacanie z konecnika.. inak sa snazte jest vela vlakniny aby ste mali normalnu stolicu, vela pite.. na hemeroidy existuju aj cipky, ktore pomahaju, ale ako vravim, treba najprv vylucit zavaznejsie ochorenie..
13. 10. 2011 16:54:23
Je složité jít s konečníkem k doktorovi?