32059  25. 11. 2011 17:56:10 - petrmarkus

Onemocnění OCD-obsedantně kompulzivní porucha

Dobrý den,ň
jmenuji se Petr a potřeboval bych vaši radu. Je mně 16 let a jsem na internatu. Myslím, že trpím poruchou OCD, velmi mně to obtěžuje a bojím se aby mně neviděli spolužáci. Napřiklad musím mít všechnu obuv pěkně srovnanou ve stejné linii. Když si stelu postel tak i několikrát zasebou, třeba i 5x, skládám své pyžamo, obecně všechny věci musím mít složené v komíncích, knihy poskládané od největší po nejmenší, když uklzím musí být vše na svém místě. Když tyhle věci nedělám mám strach, že se stane něco mým blízkým nebo ve škole. Když utírám nádobí musím dávat nože ostřím na jednu stranu, když si v koupelně umeju ruce, musím vše vyleštit, aby nikde nebyly skvrny, když udělám něco špatně, biji se pěstmi do čelistí, tak aby byl počet úderů dělitelný třemi, vpodstatě všechno tohle ovlivňuje číslo tři. Když vidím, že je v zámku nějakých dveří klíč, musím jej srovnat do šikmé polohy, aby co nejvíce směřoval na pravou stranu, několikrát se vracím a kontroluji, zda-li jsem zamknul. Všechny věci které souvisí s mými blízkýmy rovnám na pravou stranu a věci, které se vztahují na mne rovnám na levou stranu, takže upřednostňuji ve všem stranu pravou. Když opuštím nějakou místnost musím se doknout všech zárubní, které vní jsou, když opuštím kychyni musím osahat všechny věci na poličce, poutka na batohu musím překládat tak aby byl levý přes pravý, tužky v pouzdře musím rovnat tak, aby špičky tužek směřovaly na stranu levou, neboť se domnívám, že kdyby směřovaly napravo mohlo by to ohrozit mé blízké, jelikož je to ostrý předmět. A takhle je to vevšem. Prosím vás o pomoc. Děkuji

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Opravdu se jedná o OCD, obsedantně kompulsivní poruchu. Bylo by dobré co nejdříve zahájit léčbu a ty probíhá vždy komplexně, ve spolupráci psychologa a psychiatra. Zkuste kontaktovat některé větší psychoterapeutické zařízení, nebo klinického psychologa nebo psychiatra v místě bydliště. Tak ať se Vám brzy uleví.

Komentáře uživatelů ...

25. 11. 2011 18:05:51
Jo sorry, jsi kluk ne holka, o to je to horší, ale platí stejná rada.
25. 11. 2011 18:06:29
Toto je vyslovene "pripad pre psychiatra"nik iny ti nepomôze.
petrmarkus
25. 11. 2011 18:07:18
Jen sem chtěl vědět, zda-li stim mam neco delat... ale dekuji
25. 11. 2011 18:12:18
Ty se chlapče v tom vyžíváš, tobě to totiž vyhovuje a změnu ani nechceš.
petrmarkus
25. 11. 2011 18:16:23
Víté ja se vtom opravdu nevýžívám, mám pocit, že když to tak neudělám něco se stane, někdy i kolíkrát neusnu, stydím se zato, vím, že provás je těžké to pochopit.
25. 11. 2011 21:28:05
A to je co za otazka, ze ci s tym mate nieco robit?Ved ste zjvavne chory, tak s tym nieco robit treba. Ak si myslite, ze sa to samo vyriesi, tak nie, este sa to bude stupnovat. Okamzite zacnite s liecbou.
25. 11. 2011 22:36:50
Profackovat a on se z toho dostane sám.
aldiana
26. 11. 2011 14:23:22
Ahoj, neboj sa, je to liečitelá neurotická porucha....ja ju mám tiež, bojujem s ňou 10 mesiacov...je super, že sa o tom nehanbíš rozprávať, určite ti radím, tak ako som to spravila ja, navštíviť psychiatra. Ja mám velmi dobrú pani doktorku, určite nájdeš aj ty. Len to lieč, nepodceňuj túto poruchu, nehanbi sa za ňu, trpí ňou každý 50 človek na zemi. Máme šťastie, pretože prísť na to, ako ju liečiť, sa podarilo až v 80-tych rokoch. Ak chceš, môžeš mi napísať na môj mail: smatanova.ivana@centrum.sk držím ti palce, velmi. hlavne!!!! nehanbi sa!!!
muffina
30. 11. 2011 11:24:55
urcite sa odvaz ist za gynekologom.. ja mam miernu OCD uz 7 rokov, spustila to tragicka udalost.. zlepsilo sa mi to v poslednom case tehotenstvom, nemam take prilisne nutkave pocity - myslim, ze ale ty tehotenstvo nezazijes :) takze radsej chod k odbornikovi, urcite ti poradi ako postupovat a liecit.. urcite sa nehanbi.. nevsimaj si niektore blbe komenty, niektori ludia si nevedia predstavit ake to je..

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy