32254  1. 12. 2011 12:03:17 - 5Laga5

Prdíky, bolesti bříška + váha miminka

Dobrý den,
máme 4měs. synka a stále ho trápi prdíky. Často propláče i 2dny v kuse, nespí, pak se zas utiší, a furt dokola. Dr říkala, že to ve 4měs. už ani nebude mít, že to přejde po 3měs., ovšem je nám 4měs. a je to pořád, někdy mi příjde že i snad horší. Strká si pak i pěstičku do pusy a křičí bolestí. Používáme Sap Simplex kapky, masáže bříška mastí Pupík, teplá voda, nahřátá plenky, nošení na tygříka, spinká na mě na bříšku, ale stále ho to moří. K tomu také vážíme 4,150kg - 3,5měs. Dr. říká, že to nestačí a měl by se přikrmovat, ale s manželem nejsme moc zástanci umělé výživy a chtěli jsme kojit naplno. Synek od porodu přibírá, ale hold nemá tabulkovou váhu. Navíc když vidím někdy miminka ostatních maminek, příjdou mi často přecpaná, "tlustá", na můj vkus, prostě taková velká a tlustá mimina. To mi asi nebudem nikdy, já i manžel jsme štíhlí. Děkuji za rady ohledně prdíků a váhy.

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Pokud jste oba s manželem štíhlí a menší, pravděpodobně bude takové i vaše dítě a nemůžete po něm chtít aby dosahoval průměrných percentilů, když na ně není geneticky nastavený. Kojit můžete i nadále, můžete k tomu přidat přípravky, které obohatí mateřské mléko a udělají jej výživnějším (tzv. fortifikáty). Na prdíky vyzkoušejte ještě fenyklový čaj s anýzem, pokud ani to nezabere, kontaktujte laktační poradkyni, která vám poradí jak správně kojit, aby malý např. nepolykal příliš mnoho vzduchu.

Komentáře uživatelů ...

PetulaR
7. 3. 2012 23:34:31
Také jsem měla s mojí malou podobné pocity. Neustálý řev a řešení bolavého bříška... a k tomu malý váhový přírůstek... Také jsem odmítala přikrmovat umělým mlékem, chtěla jsem zůstat u kojení (které nám moc nešlo... malá bývala přisátá až kolem hodiny, až pak odpadla spánkem... za 30 min se však probudila a řev nastal znovu). Časem jsme k UM byly dotlačeni a musela jsem říci, že opravdu naše malá asi brečela hlavně kvůli tomu, že se nenajedla dostatečně... Ač jsem stále zastáncem plného kojení, tak musím řící, že než se takto trápit, je mnohdy lepší poskytnou alespoň to mléko umělé. Po tom, co jsem ji prvně po kojení ještě dokrmila jsem zažila i delší spánek bez následného breku :(

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí