32443  7. 12. 2011 12:27:32 - Lucie333

Paralyzující tréma

Dobrý den,
je mi 17 let. Od svých 11-ti let se věnuji sólovému i sborovému zpěvu, ale veřejně vystupuji až poslední 3 roky. Každé sólové vystoupení (soutěž nebo koncert) je pro mě ale katastrofa. Snažím se celou dobu před výkonem zhluboka dýchat a uklidnit se, že to umím, že o nic nejde, a že všem lidem chci ukázat jak zpívám....pak se ale postavím na pódium, rozklepou se mi nohy, ruce, hlas, v krku se usadí "knedlík" a já si s prvním tónem uvědomím, že je to zase tady, že jsem to zase nezvládla, že je to trapas a každý si řekne: proč na to pódium lezu, když zpívat ani neumím (přes ten "knedlík" mám totiž hlásek slabý jako dítě a navíc je to všechno falešné). V tu chvíli si přeju jediné- nerozbrečet se na místě a už aby byl konec. S mojí profesorkou zpěvu se to snažíme rešit co nejčastějším vystupováním, ale já už ztrácím naději, že se mi to někdy podaří ( a přitom bych tak chtěla). Když zpívám v hodinách nebo doma, tak se mi to líbí, když se slyším a chtěla bych aby to také slyšeli Ti porotci a diváci....Snažily jsme se taky najít příčinu- je možné že by podnětem mohla být vzpomínka z raného dětství? Když mi bylo asi 6 let, tak už jsem chtěla začít zpívat, ale jedna stará vážená profesorka zpěvu mi tenkrát řekla, že je to příšerné a ať to už nikdy nezkouším...zkusila jsem to a myslím, že na to mám. Pokud zpívám s kapelou nebo v duu či triu, tak trému pociťuji minimálně nebo vůbec a dokonce si koncert užiju, ale každé moje sólové číslo je pohroma. Další problém je, že tréma se u mě dostavuje i v případě, že mám někde prezntovat svůj problém/žádost/návrh za sebe- rozhovor s lékařem, učitelem či ředitelem ve škole, přednes vlastního projektu před třídou- to se mi taky rozklepe hlas a je to pro mě nepříjemné, naštěstí mě to neparalyzuje takovým způsobem, jako právě pří sólovém zpívání, ale omezení to pro mě je. Zvažovala jsem už možnost navštívit psychologa, psychoterapeuta nebo podstoupit hypnózu, ale bojím se, aby se to ještě nezhoršilo (jesli to ještě je možné...). Proto se nejprve obracím na Vaši on-line poradnu a doufám, že mi poskytnete aspoň malou radu, jak s tím bojovat. Vím, že jsou tu i lidé se závažnějšími problémy, ale i tahle "hloupá" tréma mi nepěkne znepříjemňuje život a podráží sebevědomí.

Předem děkuji za Vaši odpověď, s pozdravem Lucie U.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Tréma ktorú máte Vám naozaj môže poriadne znepríjemňovať život. V skutočnosti časté vystupovanie je síce dobrý nápad, ale tiež musí mať svoje pravidlá. Ak si totiž po každom vystúpení poviete, že ste to zase "pokašľali" tak sa len upevňuje Váš strach a tréma. Nezažívate totiž úspech, ale stále neúspech. Bolo by dobré popracovať na Vašich myšlienkach. Práve tie Vás paralyzujú. Tiež sa dá popracovať na dýchaní. Cez internet toho však veľa nespravíme a naozaj by bolo super, keby ste išli k psychoterapeutovi. KBT psychoterapia je pomerne rýchla a úspešná v tejto oblasti, ale samozrejme môžete skúsiť aj psychoterapeuta z iného smeru. Inak niekedy dobre funguje aj "paradox"... Choďte raz na súťaž s tým, že sa budete snažiť spievať čo najhoršie!

Komentáře uživatelů ...

Lucie333
12. 12. 2011 21:56:21
Děkuji Vám za radu - pokusím se ve svém okolí vyhledat KBT psychoterapeuta a budu doufat, že třeba někdy vstoupím na pódiu jen s lehkým chvěním, které mě nebude tolik omezovat...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy