32754  15. 12. 2011 20:24:48 - wildfire

Štípání očí

Dobrý den přeji.
Už delší dobu mívám problémy s očima, které mě často a dost nepříjemně štípou. Pocitově nejde o pálení, spíš bych to přirovnal k situaci, kdy do očí fouká studený vzduch. Oči však vysušené nemám, spíše mají sklony k slzení, zvláště když se snažím přes nepříjemný studivý pocit udržet oči otevřené. A to nemyslím násilné držení, ale stačí nemrknou po dobu cca 5ti sekund, což v případě, že obtíže nemám, není problém.
Ráno, když se probudím, je všechno v pořádku. Většinou tyto problémy začínají při cestě do školy nebo ve škole, nejsem schopný se "normálně" dívat, musím buďto mžourat a nebo složit hlavu do dlaní a oči si věčně protírat (mnu jen víčka, do očí si nesahám). Doma mě to někdy přejde, někdy to trvá do večera. Někdy se mi toto štípání spustí, když jdu na nákup do hypermarketu (tam je to díky umělému větrání někdy nesnesitelné). Stává se to nezávisle na délce spánku i na tom, zda předchozí den dlouho pracuji na počítači (nikdy nesedím u PC potmě).

Oči zarudlé nebývají. Zkoušel jsem si koupit kapky na unavené oči, bez nějakého přínosu. To samé Visin a to samé i Ophtalmoseptonex. Když se oči jednou rozštípou, už s nimi nic nenadělám. Alergický jsem nikdy na nic nebyl a ani nemám nikdy jiné příznaky. Poprvé jsem se s tímhle problémem setkal na střední škole, což je asi 6 let zpátky, ale četnost byla minimální, maximálně párkrát do měsíce, přesto jsem zašel k očnímu, který mi předepsal nějaké oční antibiotika v kapkách + opthtalmoseptonexovou mast. Tu mast jsem musel v podstatě po dvou dnech vysadit, protože mi po ní natékaly oči. Problém však vyřešen nijak nebyl (a vzhledem k výjimečnosti problému jsem to neřešil). Děkuji za jakékoliv vyjádření.

Dr.Janek   Dr.Janek [Oftalmolog]
Dobrý den, Visine ani O-Septonex v tomto případě nepomůže. Nepomůžou ani kapky s antibiotiky, protože problém není infekčního původu. Doporučoval bych vyšetření u alergologa, přestože tvrdíte, že alergický nejste. Také bych doporučil znovu navštívit očního lékaře, aby provedl test na suché oko. I suché oči se totiž mohou projevit zvýšeným slzením, i když to zní nesmyslně. Potom by bylo vhodné užívat tzv. umělé slzy, nejlépe bez konzervačních látek.

Komentáře uživatelů ...