32857  19. 12. 2011 19:46:07 - kokoska

Stres v těhotenství a vliv na dítě?

Dobrý den,
jsem podruhé těhotná -5.měsíc, první těhotenství bylo bezproblémové, pohodové, po psychické stránce skvělé. U druhého je to katastrofa, od začátku stavy deprese, propukala jsem bezdůvodně v každodenní hysterický pláč atd.. Naštěstí to bylo jen hormony a po třetím měsíci je to pryč, ale máme s manželem po tomto období velkou krizi, minimálně jednou do týdne je u nás a to doslova "válka roseových" když to přijde jsem schopná házet vším co mi přijde pod ruku, křičím, jsem hysterická,nikdy dřív jsem tohle nedělala:-( manžel je horká hlava,hádka je opravdu velmi zlá a já se po ní klepu a ještě celý den se z toho dostávám, občas mě bolí i břicho a následně mám deprese, že tím ubližuju miminku, ale nejde mi ovládnout své emoce a dusit je v sobě a nejde mi to ani řešit vklidu, tohle těhotenství je pro mě opravdu peklo..vím, že stres miminku neprospívá, ale opravdu to může mít až tak velký vliv na psychiku v jeho dospělosti jako schizofrenie atd? Jak moc ho můžou naše hádky a stres s manželem ovlivnit a ublížit mu, nebo myslíte že to žádný negativní vliv nemá?

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Vyplyv to na bábätko má, lebo keď sa trasiete a kričíte, tak ono to vníma. Všetky hádky a neovládateľné nálady sú spôsobené tehotenstvom a mali by ste sa s manželom porozprávať. Aj keď je on "horká hlava", mal by byť ten rozumnejší a hádku ukončiť. Dohodnite sa, že ak začnete kričať, že sa zdrží a nebude pokračovať, že Vám "musia klesnúť hormóny" a potom budete mať dosť času na hádky.

Komentáře uživatelů ...

Rebellyn
21. 12. 2011 16:19:00
Vliv to má.Od 2.měsíce,kdy do plodu vstupuje život.Dítě se tím nakóduje a veškeré tvé pocity co prožíváš,bude i prožívat dítě,ale po celý život.Bohužel není-li pořádku psychika,tak není ani v pořádku zdraví.Trápíš-li se pravidelně celý život,ve stáří se to podepíše.Pokud s tím neuděláš nic za včasu,tak dítě se nemusí narodit zdravé.Poradila bych ti: http://www.etikoterapiecindler.cz/ ...je to pro vaše dobro.(Myslím,že dítě bude holka-pokud matky prožívají tyhle nálady,rodí se holčičky :-))

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy