32862  19. 12. 2011 21:51:09 - kukuku

Sportování dětí a zdraví?

Dobrý den,
jako fotbalový trenér se často setkávám s obavou rodičů pouštět přes zimu své děti ve věku 6-15 let na tréninky venku, v našem případě na udržované školní hřiště s umělou trávou. Bojí se, že děti onemocní, nachladí se apod. Moje argumenty, že záleží více na oblečení dětí a na řádném osušení po vysprchování, příliš nezabírají. Jak se na celou záležitost díváte jako lékaři? Při jaké teplotě bych měl už trénink z pohledu zdravotního rizika zrušit?

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Obavy rodičů dle mého názoru nejsou na místě. Ba naopak, zdravé dítě je třeba přiměřeně otužovat a posilovat tak jeho celkový stravotní stav. Předpokládám že děti jsou přiměřeně oblečené (ne příliš, ani málo) a během sportovních aktivit se zahřejí. Je důležité aby po sportovním výkonu nezůstaly zpocené venku, kde rychle prochladnou. Samozřejmě s astmatiky nebo bronchitiky je třeba jednat opatrněji. Sportovní výkon a s ním pojený rozvoj a posílení svalů (především dýchacích) převyšuje jakékoliv riziko z prochladnutí.

Komentáře uživatelů ...

loket
21. 12. 2011 20:33:42
Obavy rodičů jsou nejen směšné, ale ve svém důsledku mají opačný účinek (jsou "kontraproduktivní", jak je dnes v módě říkat) Pro děti je naprosto přirozené běhat venku v zimě, ve sněhu, rozmáchat se, občas se i nachladit a trochu to odstonat. Tento přirozený pohyb na zdravém vzduchu za různé teploty a počasí má naopak blahodárný vliv na jejich zdraví a jejich otužování. Mají-li možnost hned se usušit, ohřát a neprochladnout dloluhým pobytem v mokrím oděvu a obuvi, tak je to ideální. Jedině při extrémním počasí - mráz, silný vítr, trvalý a prudký déšť - je lepší se schovat. Rodiče by si měli uvědomit, že svojí přehnanou péčí jen děti choulostiví a vedou k malé odolnosti. Hlavně by se pak měli rozpomenout na vlastní dětství.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí