33594  10. 1. 2012 23:40:33 - 5Laga5

5,5 měs. - sploštělá hlavička

Dobrý den,
dnes jsem byla na kontrole s naším 5,5měs. synkem. Do cca 4 měs. nechěl být vůbec na bříšku, hned plakal, kolika nás trápila do 5měs. Z toho plyne, že nebyl moc na bříšku, až nyní. Takže se neučil ani pást koníčky, neboť jakmile se dal na bříško, začal hodně plakat a nebylo možné s ním pokračovat ve cvičení. Dopadlo to tak, že dnes při návštěvě ho dr. vytahovala ze zádíček za ručičky, aby udržel hlavičku, což VŮBEC neudržel. Jinak už tedy dáváme na bříško, po kolice se zlepšil, ale je ot opravdu tak cca 3týdny jen. Takže se začínáme teprve víceméně učit pasení koníčků. Hlavičku už drží někdy velmi pěkně nahoře. Problém ale je, že když jej vytáhne dr. za ty ručky, neudrží ji. Aby toho nebylo málo, máme již naprosto sploštělou levou stranu hlavičky, jelikož leží od nar. v podstatě jen na jedné straně. Bohužel jsme nebyli v tomto důslední a polevili při jeho pláči, takže pořád spinkáme už 5,5 měs. na preferované straně. Levá strana je rovná, už to je znát i z předního pohledu na miminko.

Můj dotaz: Může se to zachránit, i když nám je již 5,5měs., kdyby začlo se cvičit, byli bychom důslední a nenechali ho spát na té levé straně, nebo to už je ztracené a nesrovná se to ani trochu. Jsem z toho dost zoufalá. Je to naše první miminko, bohužel nemáme s kým probírat věci a rady jak správně s ním cvičit atd. a naše paní dr. také není moc sdílná. Pokaždé jen ať si užíváme mateřství, ale rady nedává. Pak jen na kontrole mě stresuje. Moc prosím o radu, zda tedy ta hlavička se může spravit a nebo je to už ztraceno tím, že nám je 5,5měs. Bude tedy už sploštělý?

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
Začal holt s trénováním zádových a šíjových svalů o něco později než ostatní děti, ale věřím že je brzy dožene, možná i předežene. Buďte trpělivá, než se vypracují a zesílí svaly, chvíli to trvá.

Hlavička se srovná, v tomto věku jsou kosti velmi flexibilní a přizpůsobují se všem zevním tlakům. Zkuste jej pomalinku podkládat a polohovat aby se postupně naučil spát i na druhé straně. Trochu křiku bude, ale když se nevrhnete na razantní změny, nebude to tak hrozné. Podkládat můžete srolovanou dekou, peřinkou nebo pytlíkem s pískem (ten krásně udrží tvar). A podkládejte po celé délce tělíčka, nikoliv jen pod hlavou.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí