33676  13. 1. 2012 13:33:49 - smisek

Strach z komunikáce

Dobrý den,
mám takový problém, už od dětství jsem tichá,málo komunikativní typ, což mám problém až do dneška do svých 26 let. Jako malá jsem si hrála radši sama než s kamarádkami,uzavírala jsem se do sebe,jsem pesimistická a ted bych to chtěla změnit. Když jsem mezi přáteli, vůbec se nezapojuji k mluvení,protože nevím o čem mám mluvit. Když jsem s jedním člověkem, ať už je to kamarádka,partner nebo rodič,tak ze sebe něco vymáčknu, co se třeba stalo v práci,v okolí,doma. Ale jak jich je víc než jeden, nevím o čem mluvit, málokdy se na něco ptám,tak se mi dostane odpovědi,ale pak už je zase ticho a já nevím co říkat,abych popř. na návštěvě u kafe neseděla jako puťka. Když jdu s přítelem k sousedce na kafe, je nás tam 4 lidičky,tak přítel a kamarád si udělají z něčeho srandu,a já se nedokážu připojit a to mě trápí,chybí mi slova,chybí konverzace. To mě trápí hodně dlouhou dobu a nevím jak se nebát konverzace. Nejsem komunikativní typ člověka,i od dětství mi dělalo problémy vystoupit před třídou a mluvit před nimi. Poradíte jak se toho strachu zbavit a učit se víc komunikovat s lidmi? moc moc děkuji za odpověď. Iva J.

PhDr.Burdova   PhDr.Burdova [Psycholog]
Je Ivo možné, že jste spíše jemnější a vnímavější typ ženy, než že byste mistrně ovládala to "nezávazné tlachání" při kafíčku nebo na party. Nebojte se toho, že zůstáváte zticha, protože pokud už jenom posloucháte, už se dění zúčastňujete. Konverzační schopnosti si taky zkuste cvičit. A vybírejte si ze začátku situace, které nejsou tak těžké: s kamarádkou, přítelem nebo rodičem. A v hovoru se zajímejte, vyptávejte, podělte se oplátkou o svoje. A pamatujte, není důležitá "konverzace" jako taková. Ale, že se potěšíte z přítomnosti druhého, dozvíte se, jak se mu žije, co prožívá a můžete se podělit zase o svoje zážitky. Postupně pak dovednosti zkoušejte i v těžších situacích. A nebojte, vždyť co byste tu tvorbu legrace nenechala na jiných? Vždyť i to je dobrá zábava, kterou vymyslí někdo jiný, no ne? Přeji Vám, ať svoje schopnosti dále rozvíjíte.

Komentáře uživatelů ...

sunrise99
13. 1. 2012 13:42:13
Ahoj, neviem, či bude moja rada užitočná, každopádne máš veľmi malé sebavedomie. Skús si na papier vypísať svoje dobré vlastnosti a rozmýšľaj nad nimi. Keď prídeš do partie skús navodiť aj Ty nejakú tému, a či sa ostatní chytia komunikácie, to je potom ich problém. To, že si tichá je v Tvojom charaktere a ver, že to nie je vôbec zlé. Niektorí ľudia vyhľadávajú tiché osoby ako si Ty.
smisek
20. 1. 2012 13:13:48
To sebevědomí mám opravdu malé,vím. Pokusím se popřemýšlet nad mými vlastnostmi a děkuji za radu.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy