33837  17. 1. 2012 16:53:39 - infiny

Dlouhodobě zvýšená teplota

Dobrý den,
je mi 30 let, mám 2 děti.Již víc jak měsíc mám mírně zvýšenou teplotu 37-37,5, večer před spaním klesá na 36,7, jsem hodně unavená a mám zvětšené obě axillární uzliny ( dle sona do 1 cm). Doktorka mi brala krev. Krevní obraz byl v pořádku, CRP 0,23 a sedimentace 3, moč v pořádku. Zajímalo by mě, jestli se podle hodnoty CRP a sedimentace pozná nějaké vážné onemocnění, třeba rakovina? Doktorka si myslí, že by ty teploty mohly být od nervů. Může se jednat o chronický únavový syndrom? Děkuji za odpověď.

Petulle   Petulle [Všeobecná sestra]
CRP (C-reaktivní protein) nám řekne kolik je v těle látek, které jsou přítomny při zánětu. Takže tím lze diagnostikovat jen zánět. Sedimentací erytrocytů lze diagnostikovat zánětlivé nebo nádorové onemocnění. Ano, chronický únavový syndrom provází také zvýšená teplota, stejně jako chronické zánětlivé procesy v těle. Je třeba důkladného vyšetření.
Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Dle CRP a FW nelze diagnostikovat žádné závažné onemocnění, jde pouze o hodnoty, které bývájí nejčastěji zvýšeny při probíhajícím zánětlivém onemocnění, mohou být zvýšené i u nádorových a jiných chronických onemocnění. Vaše hodnoty jsou ovšem ve fyziolog. rozmezí. Uzliny jsou zvětšené i jinde (krk, šíje, třísla) nebo pouze v axilární oblasti? Chronický únavový syndrom nelze diagnostikovat přes internet, ale dle Vašich příznaků se k této možnosti přikláním. Ve Vašem případě by bylo pro možné objasnění, víc než vhodné, komplexní imunologické vyšetření.

Komentáře uživatelů ...