33859  18. 1. 2012 2:17:12 - olin

Chronická žilní nedostatečnost - 4 dotazy

1. Existují nějaké léky, jako je třeba Detralex, ale které lze vydat bez receptu?
2. Existují léky, které jsou plně hrazeny pojišťovnou?
3. Lze získat látky, které obsahují venofarmaka (třeba ten Detralex) i z jídla? Vyskytují se tyto látky, které zpevňují cévy a žíly i v běžných potravinách? Pokud ano tak v kterých
4. Je možné podstoupit nějakou operaci, která chronickou žilní nedostatečnost odstranila? Pokud třeba trpím na nohy, tak nějakou (teď plácnu) transplantaci žíly nebo něco podobného?

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
1. Ano, např. Varixinal, Ascorutin
2. Dle mých informací nikoliv, vždy je spoluúčast pacienta. Pro podrobnější informace se obraťte na Vašeho lékaře.
3. Ano, jedná se o směs flavonidů, které se běžně vyskytují i v jídle. V přípravku jsou obsaženy v koncentrované formě. Jedná se zéjm. o rutin na který je mimořádně bohatá pohanka. Dále o sk. flavonoidů, které se ve zvýšené míře nacházejí např. v hroznovém víně (obecně v ovoci a zelenině) dále pak např. v bylinných čajích jako je Rooibos či Ibišek súdánský (též známý jako karkade). Určité zlepšení by mohly též přinést připravky s extraktem z plodu (kaštanu) jírovce ev. lze doma připravit odvar. Užívá se pouze ve formě mastí a obkladů, nikoliv vnitřně!
4. Důležité je onemocnění předcházet a omezit riz. faktory (kouření, obezita,nedostatek pohybu, nedostatek vlákniny v potravě, dlouhé sezení a stání aj.) Pro částečnou úlevu doporučuji též končetiny zvednout tvz. nohy na stole (alespoň 1h denně) a provádět jednoduché nožní cvičení. Velmi účinná terapie je také tvz. kompresivní th. K chirurgické léčbě se přistupuje, až v závažných případech. Vždy je důležitá pravence a dodržování režimových opatření. Konkrétní případy posuzuje vždy ošetřující lékař a dle nálezu zvolí přímo pro Vás vhodné řešení.

Komentáře uživatelů ...