33979  22. 1. 2012 11:50:46 - Johana

Bolesti kostí, kloubů, tkání

Dobrý den,
pane doktore, prosím Vás, já se na Vás obracím na základě dobrých referencí na Vás jedním známým a také už se stébla chytám, tak jestli byste byl ochoten mi poradit. Jde o moji matku, která má 66 let. Ona má už dlouhé roky po zlomené páteři, doktoři to kdysi vůbec neřešili, když to šlo operovat, místo toho ji nahnali zpátky do práce a dnes už to má v takovém stavu, že žádný chirurg tady u nás ve Frýdku -Místku si to na triko nevezme, protože by údajně mohla skončit na vozíku. Do toho má osteoporozu a artrozu 3. stupně v kolenou a kyčlích, ale nejen, že ji kvůli tomu bolí totálně celé tělo, ale jí bolí i všechny kosti a to způsobem, že to už není normální. Každý krok je pro ní nesnesitelná bolest, i kdyby to byla revmatitida, podle mně to není ono. Ty bolesti kostí, nejen nohou, už jsou tak nepřekonatelné, že ona vypadá, že za chvíli skončí buď na vozíku nebo nevím. Rozhodně soběstačnost toho člověka jde úplně k čertu. Tady ve Frýdku-Místku akorát chodí od čerta k ďáblu, každý lékař ji někam pošle, udělá jí sem tam nějaký testík, absolutně je to k ničemu, nic ji nepomáhá, maximálně léžela pár dní v nemocnicí na kapákách, to se jí na chvíli ulevilo a pak se to vrátilo zase kde to bylo. Já si myslím, jestli to nemůže být např. osteolýza a s tím spojené riziko nádorů kostí, nějaké kostní metastázi nebo infekce, jenže to tady absolutně nikdo neodhalí, tady totiž každý léčí symptomy, nikoliv příčiny. Já vím, že Vy jste spíše přes tu sportovní traumatologii a tak, ale nemáte prosím Vás nějaký kontakt na nějaké specializované pracoviště v Ostravě, případně v Praze, kde by si s matkou mohli vědět rady? To bude chtít absolutní totální pořádné vyšetření. Musím sehnat kontakt na takové místo - jméno lékaře, telefon, případně e-mail a klidně i webové stránky), aby se s nima matka spojila a domluvila se.Na internetu je tolik lékařů, že to mi nic neříká.A je teda také pravda, že hledám kliniku přístupnou normálnímu člověku a ne nějakou instituci pro soukromou zazobanou klientelu za nespočet tisíc, protože důchodce na to prostě nemá.
Jestli mi odpovíte, moc Vám děkuji

Specialista   Specialista [Internista]
Dobrý den,
Z dotazu jasně nevyplývá, co lékaři určili za příčinu bolestí. Osobně se domnívám, že situace souvisí s progredující osteoporozou a hlavně artrózou. Je třeba, aby maminku někdo komplexně vyšetřil a zjistil, jestli je tato úvaha správná. To se přes internet udělat nedá. Doporučím Vám obrátit se na některou z fakultních nemocnic. Důležitá bude ovšem samotná spolupráce tj. dodržování režimových a dietních opatření a pravivedlné užívání léků, které zabrání další progresi onemocnění.

Komentáře uživatelů ...

Johana
22. 1. 2012 11:54:37
P.S. - já jsem ten článek zkopírovala, tak se omlouvám, že tam píši, že jste přes sportovní traumatologii - to se vztahovala jen k jednomu člověku, které jsem se po netu zeptala, ale ten stejně neodpověděl.
Johana
23. 1. 2012 21:13:15
Pane doktore, ale jí každý odbývá s tím, že má artrozu i osteoporozu, ale tím to pro ně končí. Mně se to nezdá. Navíc tady ve Frýdku-místku se teda opravdu doktoři s ničím moc nezabývají. Nikdo ji nikdy neposlal na nějaké specializované pracoviště třeba do Ostravy, je-li tam nebo někde jinde.Co se týče léků, ty už ji ani nepůsobí.Doktoři se vymluví na artrozu a zlomenou páteř a nazdar. Jenže ona to taky může být třeba rakovina kostí že jo, nakonec nebyla by první. Známe spoustu lidí, které takhle něco bolelo, doktoři šetřili a odbývali a dotyčný pak zemřel na něco úplně jiného.
Johana
23. 1. 2012 21:14:53
P:S. -mimochodem doktoři právě žádnou příčinu bolesti neurčili, ti se pořád jenom vymlouvají na to, že má v čudu páteř a klouby a tím to pro ně končí. Je jim to jedno.
Specialista [Internista]
23. 1. 2012 23:36:21
Já jsem Vás určitě odbýt nechtěl. Pouze jsem konstatoval fakt, že problémy mohou souviset s již poměrně závažnými chronickými onemocněními. Dle jakých informací usuzujete, že stav nesouvisí s artritidou? Nevím, jak se maminka stravuje, jestli má další přidružená onemocnění (diabetes, hypertenze, srdeční problémy atp.), spánkový režim, stres, pohybový režim (nyní bude určitě dosti omezen či bude úplně chybět). Je tedy nutné problém probrat komplexně a pečlivě odebrat anamnézu, což určitě není přes internet možné a bude zapotřebí podrobné interní vyšetření, doplněné i o názor ortopeda. V případě pochybností budou provedeno další specializovaná vyšetření(CT,MR...)Vhodné by tedy bylo navštívit již výše zmíněné nemocnice ev. přímo tvz. Osteocentrum. Našel jsem Vám seznam všech pracovišť v ČR,tak se zkuste podívat a dle možností si vybrat nejvhodnější. http://lomivky.webnode.cz/news/osteocentra-cele-cr/
Tinka5554
5. 2. 2012 17:04:01
Dobrý deň..chcela by som sa opýtať .Už skoro mesiac ma opuchnuté koleno.Bola som aj na chirurgii tam mi zistili že mam v kolene zrazeninu, tak teraz chodím na magneto a elektro terapiu. Mam tam isť ešte v pondelok a utorok....No koleno je stále opuchnuté.Neviete čím by to mohlo byť??...V stredu idem na kontrolu na chirurgiu tak som zvedavá čo mi nato povie .Ďakujem pekne.