35021  20. 2. 2012 11:01:23 - Gabriela28

Náhlá averze vůči partnerovi

Dobrý den,
zhruba rok a půl mám krásný vztah se svým přítelem. V létě jsme se zasnoubili.Je skvělý, starostlivý, má rád mého syna z předchozího manželství. Máme před svatbou. Rozumíme si. Prostě je nám spolu fajn. Před týdnem jsem zjistila, že čekáme dítě. Je to dobrá zpráva pro nás pro oba, ale mé chování k němu se najednou strašně změnilo. Nemůžu ho najednou vystát a jsem z toho nešťastná. Máme klasický víkendový vztah. On pracuje v jiném městě a vídáme se jen o víkendech, ale oběma nám to tak vyhovuje. Nikdy s tím nebyl problém. Byla jsem moc ráda, když občas přijel i mimo víkend, ale teď bych byla nejradši, aby nejezdil vůbec. Z mého těhotenství má opravdu radost a dává mi to najevo. Ale jeho přehnaná starostlivost mě přivádí k šílenství. Mluvili jsme o tom spolu, říkal, že to chápe, že je to v těhotenství normální a že se nezlobí, ale já mám strach z toho, že se to bude stupňovat. Vůbec tomu nerozumím. Opravdu mi na něm záleží, ale najednou, jakoby dělal všechno špatně. Nemám problém s těhotenstvím. Nejsem karieristka a i když mám teď výbornou práci (vydělávám víc, než on) výchovu dětí beru jako tu nejdůležitější věc v životě a na mateřskou se moc těším. Je možné, že by to způsobily hormony? Mám opravdu pocit, že se teď chovám, jako blázen.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Ak by to boli len hormóny, tak prečo ho nemôžete vystáť len od kedy ste zistila, že ste tehotná? Tehotná ste totiž už dlhšie ako sa ukázali 2čiarky na teste! Skôr by som sa zamerala na to, že ako priateľ zareagoval, keď ste mu túto novinu povedali? Obaja sa veľmi tešíte, no ako píšete, partner je až prehnane starostlivý. A tu môže byť pes zakopaný, správa sa totiž inak, než ste zvyknutá. Je možné, že Vás zahrnul plánmi na ktoré Vy ešte nie ste pripravená. Príchodom dieťatka sa veľa zmení nie len u Vás, ale aj vo Vašom vzťahu. Skúste sa teda porozprávať aké má on predstavy. Žijete v iných mestách, bude to tak aj po pôrode? Obaja sa musíte s touto novinkou vysporiadať. Nedá sa presne napísať s čím súvisí Vaša zmena, to by ste museli prísť na terapiu, ale často takéto zmeny správania súvisia len so strachom z neznámeho. Často sú prítomné obavy z toho, že dieťatko je silný záväzok voči partnerovi a jeho prehnaná starostlivosť Vám môže len akoby pripomínať to, že z víkendového vzťahu bude zrazu plnohodnotná rodina! osobne si myslím, že sa všetko utrasie a budete sa obaja na bábätko veľmi tešiť, teda hlavne spoločne. Ak by ste však takéto pocity mali aj dlhšie, prípadne vážne narúšali Váš vzťah aj pohodu počas tehotenstva, tak neváhajte vyhľadať psychoterapeuta.

Komentáře uživatelů ...

Binder
20. 2. 2012 13:40:49
Nevnímej to špatně, má přeci jen starost o nadcházející miminko. Hlavní je komunikace, říct mu, co tě trápí a pokud tě miluje, tak ti určitě vyhoví. Jinak to neber špatně že se tolik stará, i když to přehání, má prostě jen starosti. :) Důležité je o tom mluvit a sdílet s ním své pocity.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy